Междунродният олимпийски комитет официално гласува промени, които бяха анонсирани преди дни.

Става въпрос за включването на нови спортове за Олимпиадата през 2028-а, като всички те предизикват доста разнопосочни реакции. Това са спортовете крикет, скуош, лакрос, бейзбол и флаг футбол.

И докато крикетът вече е присъствал на Олимпиада и все пак е един от най-гледаните спортове в света, макар и развиван в малко държави, то останалите спортове предизвикват доста въпроси.

Ясно е, че включването им се дължи изцяло на факта, че игрите през 2028-а ще се проведат в САЩ, а това са спортове доста по-познати и атрактивни за американската публика.

Например флаг футболът, който е модифицирана и безконтактна форма на американския футбол. За бейзболът това няма да е първа поява на Олимпиадата, но ще бъде такова за лакрос и скуош.

От всички делегати на МОК на сесията в Мумбай, само двама са гласували против въвеждането на въпросните спортове.

Президентът на МОК - Томас Бах, единствено заяви, че тези спортове ще направят игрите в Лос Анджелис още по-уникални.

Разбира се, още не е ясно дали някой от тези спортове ще продължи да бъде в олимпийската програма след Лос Анджелис, защото те са въведени по предложение на града домакин.

Подобен пример имаше и в Токио, където бе въведен еднократно спортът карате, а чрез Ивет Горанова, България успя да спечели златен медал.

Големият въпрос остава със съдбата на традиционни и силни за нас спортове като бокс и вдигане на тежести, както и около модерния петобой.

МОК изготви списък с препоръки за тези спортове, като изкъсо ще се следи тяхното провеждане в Париж следващото лято, след което ще се решава дали те ще присъстват в олимпийската програма и занапред.

Големият проблем в бокса пък е руският му ръководител, като там се търси решаване на казуса с изобра на нов президент.