Колоездачът от Южна Африка Никола Дламини вероятно пропуска Олимпиадата в Токио 2020, след като ръката му е счупена при спречкване с охранители.

Случката потресе страната, а и стана вайръл събитие в социалните мрежи, защото бе заснета на видео от минаващ турист.

Дламини тренирал из пътеките на националния парк "Table Mountain National Park" в Кейптаун, когато бил спрян от рейнджъри - охранителите на мястото.

Те поискали документи от колоездача, които той не носил в себе си. Освен това не успял да покаже и платен билет за вход в парка, след което настанал скандал с въоръжените пазачи.

На видеото ясно се вижда как охранителите грубо извиват ръцете на Дламини, за да го задържат.

Не става ясно дали след това е имало сбиване, но от отбора на южноафриканския спортист NTT Pro Cycling съобщиха, че той ще бъде опериран със счупвания на кости в ръката.

Вероятно няма да тренира поне до март или април, което означава, че участието му в игрите в Токио става много трудно възможно. Квалификацията за квоти за олимпиадата е през пролетта.

"Стресирани сме от случилото се с нашия състезател - каза в официално съобщение неговият тим. - Искаме пълно разследване на случая и наказание за извършителите, които очевидно са превишили правата си. Те са от грешната страна на закона в случая, а са облечени във власт да го пазят."