Олимпийският вицешампион в маратона от игрите в Рио де Жанейро - Феиса Лилеса, получи 17 000 долара от правителството на Етиопия.

29-годишният маратонец се замеси в сериозен политически скандал по време на Олимпиадата, когато финишира с високо вдигнати и кръстосани ръце.

След получаването си на сребърния медал, което бе най-доброто постижение за Етиопия от 16 години, Лилеса се яви на специалана пресконференция, за да обясни за кръстосаните си ръце.

"Правя всичко това, за да може целият свят да погледне към родината ми. Диктатурата на Хаилемериам Десален избива етноса Орому, който протестира мирно за човешките си права", заяви маратонецът през 2016-а.

След жеста на Лилеса, светът наистина обърна по-голямо внимание на случващото се в Етиопия, но вместо да бъде посрещнат като герой в родината си, атлетът потъна в изгнание.

Той твърдеше, че получава смъртни заплахи от хора близки до правителството, а негови близки са били вкарвани в затвора и измъчвани.

Лилеса така и не се завръщаше в Етиопия, защото се страхуваше за живота си, а каузата грабна много негови колеги от различни страни, които финишираха маратони по същия начин - с високо вдигнати кръстосани ръце.

В крайна сметка в Етиопия се стигна до преврат и в края на октомври на власт дойде Сале Уорк Зеуде.

Ситуацията в страната започна да се успокоява, стотици затворници бяха освободени, а Феиса Лилеса най-накрая се завърна в родината преди дни, за да покаже сребърния си олимпийски медал, две години и половина след спечелването му.

Той дори получи награда от 17 000 долара и демонстративно направи танц, с високо вдигнати, но този път отдалечени една от друга ръце, символизиращи свободата.

"Горд съм, защото един прост мой жест, помогна на родината ми, да стане едно по-добро място", сподели през сълзи атлетът.