Спортът и леката атлетика загубиха голяма фигура, след като по-рано днес на 74-годишна възраст почина професор Петър Бонов.

Той е роден на 5 януари 1946 г. в Чирпан, живее в Пазарджик, а в последствие - и в София. Национал за юноши в бягането с препятствия, кариерата му спира рано с травма, но той се отдава изцяло на спорта.

През 1969 г. завършва ВИФ и е назначен като треньор в Левски-Спартак. Минава през всички етапи във висшето спортно училище и от 2004 г. получава научното звание "Професор".

Като кондиционен треньор на представителния мъжки футболен отбор на Левски през 1984 г. става шампион на България. Десетки атлети са постигнали големи успехи под негово ръководство:

Добринка Шаламанова, Росица Екова, Петя Сташилова, Сергей Митов, Ванчо Стоянов, Иванка Бонова, Анушка Димитрова, Александър Огнянов, Светла Златева, Николина Щерева, Евгени Игнатов, Мирослав Чочков, Панайот Кашанов...

Неговите научни разработки са имат международно признание, а той е и един от първите автори от международен мащаб, който разработва проблемите на адаптацията и адаптационните процеси при тренировката в бяганията.

Проф. Бонов има над 120 научни публикация по проблеми на бяганията. Той е и бивш вицепрезидент на Европейската асоциация на треньорите по лека атлетика (ЕАСА).