С една победа и три загуби стартира българската борба в Токио, в първата сутрин от срещи в олимпийския турнир в този спорт.

Кирил Милов победи бронзовия медалист от Рио 2016 Дженк Илдем (Турция) на осминафиналите в категория до 97 кг в класическия стил. Българинът се наложи с 3:1. Милов спечели първата точка с партер и след него добави още две в актива си, с което си осигури преднина от 3:0 след края на първата част. Илдем получи дежурната точка от партер във втората половина на схватката, когато обаче Милов се защити и стигна до успеха с 3:1.

Следващият съперник на Милов бе Мохамадхади Сарави (Иран) на четвъртфинал, който е шампион на Азия за 2020 година. Българският национал отстъпи с 0:6 и ще се надява съперникът да го изтегли на репешажите.

Мими Христова (68 кг) и Айк Мнацаканян (77 кг) претярпяха поражения още в първите си схватки и също ще се надяват съперниците им да ги изтеглят на репешаж. Христова падна драматично с 5:7 точки от азиатската шампионка Меерим Жуманазарова (Киргизстан) в последните мигове. 20 секунди преди края тя контрира захват на глезена в минаване в гръб и две точки за 5:4, но малко преди последния сигнал Жуманазарова реализира успешна атака и обърна за 6:5. В последствие Христова загуби обжалване и отстъпи с крайното 5:7.

Мнацаканян (на основната снимка) пък претърпя поражние с 1:3 срещу хърватина Божо Старчевич.