Днешната дата 9 февруари е една от най-хубавите за българския спорт и винаги ни дава повод да си припомним емоции на щастие и гордост

Преди точно 25 години в Нагано Екатерина Дафовска изненада света на биатлона, спечелвайки златния олимпийски медал в индидуалната дисциплина от 15 километра.

Гордостта на Чепеларе донесе първото ни и единствено злато от зимна Олимпиада, като в наши дни можем само да си мечтаем за отличие с какъвто и да е цвят.

По време на същото състезание Павлина Филипова завършва на четвъртата позиция, само на две стотни от секундата зад германската легенда Уши Дизел.

Ако България бе успяла да качи две от момичетата си на стълбичката в Нагано, това щеше да бъде една от най-големите сензации в историята на зимните игри. Но триумфът на Дафовска сам по себе си исторически.

Личен архив

Самата тя през годините често припомняше, че към нашия отбор в онзи период нямаше големи очаквания. Особено щом става въпрос за зимни игри, в които страната ни никога не е била фактор - и заради историята, и заради условията в България.

Преди години в интервю за Dir.bg Катя разказа как Иван Славков е "разместил" церемониите на награждаването, за да окачи той златния й медал. Чепеларката споделя, че най-емоционалният момент за нея от това награждаване е бил българският химн.

През 1998-а Дафовска е избрана за спортист №1 на Балканите, задминавайки сръбския баскетболист Деян Бодирога и румънската лекоатлетка Габриела Сабо. Тя става и първият Спортист на годината в България, идващ от зимен спорт.

Днес в Чепеларе е празник, като градът няма да пропусне да почете годишнината от големия триумф. За целта се провежда зимен олимпийски ден, като ще има забавни детски зимни игри, сред които стрелба със снежни топки, щафета, дърпане на въже, дърпане с гуми, както и демонстрация на спортния клуб по биатлон.

Българската слава на зимните Олимпиади не се изчерпва с 9 февруари 1998 г. Общият ни брой медали е 6, като първият е спечелен от Иван Лебанов през 1980 г.

Той печели бронзов медал на 30 километра ски-бягане в Лейк Плесид, като е изпреварен само от съветските представители Николай Зимятов и Василий Рочев, които заемат първите две места. Евгения Раданова има три олимпийски медала, два сребърнни и един бронзов, спечелени в рамките на две Олимпиади.

Шестият български зимен медал е спечелен от Ирина Никулчина през 2002-а. Биатлонистката завършва на трето място в преследването, изпреварена само от рускинята Олга Пильова и германката Кати Вилхелм.