Москва повярва не само на сълзи, но и на наказанието от WADA, което прати под похлупака на забвението руския спорт за 4 години в понеделник.

Санкцията удари тежко страната, като реакциите бяха остри, включително от водещи политици в Кремъл.

Премиерът Дмитрий Медведев говори за решението като за част от "хронична антируска истерия", като посочи, че по този начин се наказват атлети, които веднъж вече са изтърпяли санкции.

Както и такива, които никога не са имали нищо общо с допинг скандали. Медведев обаче призна, че проблеми със забранени стимуланти в руския спорт все още има.

Владимир Драчов, шеф на федерацията по биатлон, бе още по-краен.

"Това е политическо, а не спортно решение - каза той. - Спортът трябва да е далеч от политиката, атлетите ни представляват себе си и държавата си, така е било винаги. Това е невероятно, наказанието е пресилено и напълно необосновано."

Алишер Усманов, който е ръководител на Световната федерация по фехтовка, както и едър акционер в английските клубове Арсенал и Евертън, реагира с открито писмо до WADA.

В него се казва, че с такава санкция "се рискува да се размият границите на едно справедливо решение с откровен линч за конкретна страна".