Двукратният олимпийски шампион в ски бягането - Петер Нортхуг, бе осъден на седем месеца затвор от окръжния съд в Осло.

Норвежецът се яви в съда заради сериозни нарушения на пътя и притежание на наркотици. Той бе арестуван пре август, когато бе заловен да шофира с над 200 км/ч час своя автомобил марка "Ягуар".

Освен това той е ползвал телефона си, а в миналото има още едно нарушение за превишена скорост, както и такова за шофиране в нетрезво състояние. При претърсване в дома му полицията шест грама кокаин.

Петер Нортхуг не отрече нито едно от обвиненията, като се призна за виновен и прие своята присъда, като освен седемте месеца зад решетките, книжката му бе отнена за неопределен период от време.

Без специално одобрение от съда в бъдеще. легендарният ски бегач няма да може да поднови свидетелството си за управление. Възможно е, той да остане без книжка до края на живота си.

Неговият адвокат говори пред медиите след края на делото, като сподели, че Нортхуг е приел нормално присъдата, дори е признал, че има нужда от сериозна промяна в живота си, като смята в затвора да започне на чисто.

Нортхуг е смятан за един от най-великите ски бегачи и въобще за един от най-великите зимни атлети в историята. Освен четирите си медала от Олимпиада, той има впечатляващите 13 световни титли.