Шефът на федерацията по плуване Георги Аврамчев говори днес по скандала с тримата ни състезатели, дали положителни проби за допинг на 4 февруари.

Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са уличени в употреба на анаболния стероид станозолол, преди да бъдат отворени вторите им проби.

Ето избрано от казаното от Аврамчев днес пред медиите:

"Който е виновен, ще си подаде наказанието. Сигурен съм, че ще се намери кой е. Практиката да даваме медикаменти в чашки е от години. До 4 февруари тази практика е работила, над 200 проби са отрицателни. Аз не виждам проблем в начина, по който се дават витамини... Методиката е една и съща от дълго време.

Когато съм наясно със ситуацията, ще знам какви ще са санкциите. Състезателите знаят добре какво пият, разписват се в протокола и там пише какво са употребили.

Никой доктор няма да си позволи да сложи такъв препарат, та ние имаме европейско първенство след месец и половина.

Аз не взимам заплата, работя за федерацията безплатно и помагам.

Взимаме 1 милион от държавата (субсидията за спорта плуване - б.р.), защото сме си го заслужили с резултатите. Състезателите и треньорите са ги заслужили. Имаме три квоти за олимпиадата, имаме медали от световни и европейски първенства за юноши... И на тях са им давани витамини в чашки, но няма една положителна проба.

От 15 години няма български плувец с положителна проба.

Ако аз съм виновен, ще си тръгна. Но аз съм най-малко виновен. От 1963-а съм в плуването, целият ми живот е в този спорт.

Хиляди проверки сме имали, никога не е имало злоупотреби или финансови неуредици."