Президентът на родната федерация по плуване - Георги Аврамчев, коментира пред bTV трите положителни проби в националния ни тим.

Имената на тримата състезатели не се съобщават, но те са хванати със стероида станозолол, който се смята за отживелица, особено пък в спорт като плуването. Именно заради това Аврамчев е на мнение, че тук става за самоинициатива на състезателите, които са взели нещо, без да са много наясно какво е то.

Тримата не са водещи състезатели, а федерацията категорично няма нищо общо с приетите от тях стероиди.

"За мен е голям шок и изненада, че се получиха такива резултати, тъй като от две години на всички състезатели се дават еднакви витамини и досега имат над 50 отрицателни проби.

Не разбирам как се е стигнало до тези три положителни проби, но на първо четене - не са на водещите състезатели. Говори се, че има външна намеса. Самите състезатели, които са пълнолетни, са използвали препарат, който не е одобрен и никога не е съществувал в националния отбор - нито е даван, нито е купуван. Най-добре могат да кажат самите уличени състезатели, когато се явят и дават обяснения пред Антидопинговата комисия. Ние ще проведем собствено разследване.

Това ме навежда на мисълта, че някой си е позволил да използва неща, които не разбира и не знае. В момента не мога да кажа, защото и аз съм шокиран. Но самите състезатели трябва да кажат кой, какво, защо.

Дисциплината не е нарушена, напротив - много стриктно се спазва. Съгласете се, че не можем да сложим някой да ги пази по 24 часа. Те са достатъчно зрели и пълнолетни. Ако реши някой състезател, всеки може да вземе странични стимуланти, както се е получило. Тук няма нищо общо с дисциплината. Просто някои хора ни забиха нож в гърба. Не очаквам други положителни проби, защото съм 1000 процента сигурен, че всички продукти на водещи световни производители, които се дават, са проверени", сподели той пред bTV.