Тримата плувни национали, които са дали положителни допинг проби, са Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов, съобщава bTV.

Баблаков е на 18 от Велико Търново и има покрит норматив Б за 100 м бруст за Олимпийските игри в Токио. През 2020 г. той поставя национален рекорд в тази дисциплина, а на държавното първенство за юноши и девойки старша възраст в Пловдив, талантът от Велико Търново подобрява собственото си най-добро постижение, след което го прави отново и на шампионата за мъже и жени на България.

Николов е на 20 от Пловдив и е голямата надежда на националния ни отбор в дисциплината 400 м съчетано. Той е сред шестимата български дебютанти на световното в малък басейн в Ханджоу (Китай) през 2018-а. Възпитаник на прочутия пловдивски треньор Ботко Трендафилов.

Благой Панайотов е на 18 години от Сандански. Около него и другите двама уличени Здравко Баблаков и Светлозар Николов трябваше да се гради силната щафета на България. Положителните проби на трите момчета могат да бъдат смятани за огромен удар по репутацията на новия национален отбор. Миналото лято на държавното първенство на басейн "Диана" Панайотов триумфира на 200, 800 и 1500 м свободен стил, както и на смесената щафета на 4 по 100 м с родния си клуб "Вихрен" Сандански.

"Ако се докаже тяхната вина при взимането на забранения препарат от състезателите, да, треньорите и лекарите също подлежат на санкция. Разследването сега започва. Б-пробите не са отворени. Състезателите трябва да посочат дали искат отваряне на тези Б-проби или не. И по кодекс, и по наредба, състезателят носи отговорност за това, което е приемал и това, което е открито в неговия организъм", заяви в интервю пред bTV д-р Виолета Заркова - изпълнителен директор на Антидопинговия център у нас.

Лекар на националния отбор е доцент д-р Любомир Петров - известен преподавател от катедра "Физиология и биохимия" на НСА "Васил Левски".

"Документите на всички се изпращат към Дисциплинарната комисия на БОК, която трябва да се събере, да проведе свое изслушване и да определи размера на наказанието", коментира д-р Заркова, която е учудена, че наши спортисти ползват станозолол.

"Доста стар препарат, но за съжаление, както виждаме, все още се използва от някои състезатели. Не мога да ви обясня защо, нито как са го взели, все още нямам никаква информация по случая", лаконична бе д-р Заркова.

Един от тримата състезатели по плуване, които са дали положителна допинг проба за станозолол - Светлозар Николов, говори пред Sportal.bg за неприятния случай. Той обясни, че не е приемал никакви медикаменти, различни от тези, които им е давал докторът на националния отбор Любомир Петров.

"В началото на годината всеки от националния отбор има договор - който иска може да го подпише, който не. Но накратко ни задължаваха. От две години имаме доктор, който се занимава с нашето възстановяване (б.а. Любомир Петров), който ни дава витамини. На лагера на Белмекен получавахме по 36 хапчета на ден в пластмасова чашка. Преди това кутийките ни бяха показани, но решиха да ни ги дават в чашка, защото така им било по-лесно. Ние им се доверяваме, което е голяма грешка от наша страна. Отделно сме имали заплахи да не получаваме заплати или да ни изгонят от лагера. Ако откажехме да отидем на даден лагер, имахме санкции", сподели Николов.

Как си обяснява, че само трите проби са положителни: "Това и аз не мога да си го обясня. В петък вечерта неофициално докторът ни се обади и на тримата и ни каза, че сме хванати с този станозолол. И тримата сме хванати с едно й също, а това няма как да стане, освен ако не сме си звъннали между лагерите. Всеки си е по градовете - аз съм в Пловдив, Благо в Сандански, Здравко във Велико Търново. Няма как да вземем този станозолол по едно й също време. Аз съм сигурен и гарантирам, че подобно нещо не бих си вкарал в организма. Гарантирам на 100 процента, че не съм приемал никакви странични добавки - единствено и само на националния отбор."