История като за филм, но не и с хепиенд, се разигра около футболния отбор на Университета на Маями.

Тази сутрин полицията в града обяви, че е арестуван 35-годишният Рашон Джоунс (на основната снимка с номер 38), уличен в убийството на Брайън Пата. Наглед - нищо кой знае какво, тъй като бюлетинът с престъпленията, извършвани всяко денонощие в Маями и околностите, е изключително дълъг.

Тук обаче историята е просто сензационна. Брайън Пата бе един от най-талантливите играчи на отбора на Маями Хуриканс в Университетската лига по американски футбол, когато бе застрелян в главата пред дома му през ... 2006 г.

Точно 15 години престъплението не бе разкрито. Оказва се, че го е убил един от съотборниците му - Рашон, който през тези години оказваше подкрепа на семейството на Брайън, скърбеше заедно с останалите от тима на годишнините и т.н.

В тима, който днес няма нищо общо като играчи с онзи, както и в Университета и цялата спортна общност около Маями, потресът е огромен.

На 7 ноември 2006-а Пата бе убит с няколко изстрела от упор, но в тила и главата отзад, без дори да успее да види нападеля си. Случи се на метри от дома му, където се е прибирал около 19 ч привечер. Той тъкмо изпратил съобщение на приятелката си, че след час ще е при нея за вечеря, когато животът му приключва.

На 22 години, месеци преди да бъде избран в драфта на Националната футболна лига. Наричат го Краля на Маями по това време, тъй като е най-добрият защитник на годината в Университетския футбол и се очаква да е топ избор за професионалните тимове.

Кариерата на брат му Едуин, който по това време играе за Флорида Стейт и също е смятан за голям талант, приключва месеци по-късно. Той не успява да се мотивира да играе, но години след това се връща в спорта и днес е треньор в тима на Маями Хуриканс, попарен тази сутрин от новините.

През годините с Рашон Джоунс и още няколко съотборници от онзи тим правят събирания на датата от смъртта на Брайън, чуват се често... Точно Джоунс е един от хората, който държи снимка с лика на Брайън на терена в първия мач след трагедията (долу, вляво с номер 38).

Снимка: AP/БТА

Родителите на Пата се разделят около година след смъртта му след серия скандали, а днес бащата е някъде далеч от Флорида, като вероятно е разбрал от новините кой е убиецът на сина му, съсипал живота на цялото семейство.

Самият Джоунс изненадващо също се отказва от футбола след онази година и се мести в друг щат, за да търси реализация извън този спорт. Днес вече е ясно защо.

Отне цели 15 години да го хванат, докато днес не бе обявено, че има неопровержими доказателства кой е извършителят. Мотивите също са напълно известни - месеци по-рано двамата се скарват, след като Брайън обвинява Рашон, че е откраднал вещи на съотборник.

Тогава Джоунс, който е физически чувствително по-слаб, отнася и няколко удара в лицето. Оказва се, че Пата е бил прав и наистина е имало кражба в тима. Рашон се заканва, че ще "му пръсне главата", но никой не приема това насериозно.

Днес в Маями новината е на първа страница на всяка медия, а шокът от разкриването на едно от най-популярните и мистериозни престъпления в града от повече от десетилетие, е огромен.

Снимка: AP/БТА