Едмонд Назарян, европейският шампион за кадети, се прицели и в титлата на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (6-18 октомври).

Талантът ще бъде единственият ни състезател в борбата на престижния форум. През 2018-а синът на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян бележи изключително силен сезон. Стана №1 в Европа, спечели бронз на световното, триумфира и на Балканите в категория до 45 кг на класическия стил.

"Винаги давам всичко от себе си, за да изляза победител от тепиха - каза талантът в пресклуб "България". - От баща си съм научил да не се отказвам и за кратко време да натрупам точки, за да приключа по-бързо срещата и да имам сили за следващата." "Много се радвам на неговата упоритост - допълни Назарян. - Понякога нещо като не му се получава иска още и още веднъж да опита, докато не го направи. И въпреки че имам 3 медала от игрите винаги се радвам на младите състезатели, които предложат комбинация от хватки, както прави и Едмонд."

Назарян-младши разясни, че в Буенос Айрес най-сериозния му противник ще бъде иранският борец, когото победи и на световното по-рано през годината.

"Тогава си взех точките, но не му показах хватки (б.р. усмихва се) - заяви Едмонд. - Ще го изненадам на олимпиадата."

Шампионът бе един месец лагер в Армения, където имаше сериозен избор на спаринг партньори и направи подобаваща подготовка. На игрите Едмонд ще бъде придружаван от баща си.

Снимка: bul-wrestling.org

 Преди това Армен ще поведе мъжете на силния турнир в Румъния, където ще бъдат изяснени и последните въпросителни около състава за Mондиала в Будапеща през октомври. Отборът пътува утре.

"Иво Ангелов обаче контузи коляното на лагера в Полша и няма да участва - разясни Назарян. - Той почти се е възстановил, но не искаме да рискуваме. Все още е на процедури. Именно на него ще разчитаме на първенството в Унгария."

Еврошампионът от 2017-а Тарек Абделслам също пропуска надпреварата заради травми в кръста и рамото.

"За съжаление все още арменецът Айк Мнацканян не е получил български паспорт - допълни Назарян . - Отлично е подготвен, не спира да тренира и е в изключително форма. Много искаме да го използваме на световното, където би могъл да е сред претендентите за медал, но за съжаление липса на документи ни спират да го пуснем да се бори."

В момента жените са подготовка на комплекс "Диана", а мъжете в свободния стил също са в Румъния на лагер. Натурализираният у нас чеченец Али Умарпашаев, който миналата седмица спечели бронз на турнира "Александър Медвед" в Минск (Беларус), също се присъедини към отбора в Румъния.