Дъждът и студеното време сякаш не бяха достатъчно потискащи за Еган Бернал в последния етап на Обиколката на Италия и на колумбийската звезда му се наложи да се справи със случка, изглеждаща като извадена от филм на ужасите. 

Южноамериканецът със сигурност е получил доза адреналин в шестнадесетия етап, след като телевизионните камери уловиха как двама души с моторни резачки бягат редом до Бернал при едно от изкачванията.

Ексцентричните и дори на моменти шантави фенове по време на големите състезания не са нещо ново, но тези двамата сякаш бяха на съвсем друго ниво. Иначе през годините сме ставали свидетели на хора с бански костюми като на Борат, такива, преоблечени като динозаври, а най-крайните са стигали до това да бъдат предрешени като спринцовки и инхалатори.

Бернал бе най-бърз в шестнадесетия етап и измина 153 километра между Сачиле и Кортина Д’Ампецо за 4:22:41 часа.

Той продължава да е с розовата фланелка и да е първи в класирането с преднина от малко над две минути преди Дамиано Карузо от Италия и близо четири пред Хю Джон Карти от Великобритания, които са съответно втори и трети.

Колоездачът на “Инеос” получава по 2000 евро за всеки ден, в който е с розовата фланелка, а една етапна победа му носи 11 000 евро. Ако успее да завърши като победител в генералното класиране, Бернал ще получи още 265 000 евро.

Седемнадесетият етап е днес, като в неговия край колоездачите трябва да изкатерят 11 километар със среден наклон от 9.5%.