Норвежецът Себастиан Фос Сол Солевог е последният златен медалист от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Кортина Д’Ампецо (Италия), след като ликува в слалома. За 29-годишният скиор това е дебютна индивидуална титла, след като по-рано в рамките на настощия шампионат взе златото, но в отборната надпревара.

Новият шампион бе с трето време след първия манш (52.40 секунди), но бе по-бърз от всички във втория (54.08 секунди), за да ликува с титлата след общо време 1:46.48 минути. Лидерът от първото спускане Адриан Пертъл от Австрия остана със среброто, а с бронзов медал се поздрави друг норвежец - Хенрик Кристоферсен. 

Доста скиори, включително доказани фигури като австрийците Марко Шварц и Мануел Фелер, не успяха да завършат при второто спускане. Алберт Попов също имаше сходна съдба. Българинът даде осемнадесето време в първия манш, но не успя да стигне до финала след това.

Австрия завършва първенството на първо място в таблицата с медали - общо осем, от които пет са златни. Швейцария остава на втора позиция с девет, но по-малко титли (три), а Франция е на трето място с общо пет отличия. Скиори от общо девет държави взеха медали на това първенство - изброените три, както и Норвегия (3), САЩ (4), Италия (2), Германия (4), Словакия (2), Хърватия (1) и Швеция (1).

Снимка: Getty Images