Зимната Олимпиада в Пекин бе официално закрита с красива церемонията на Националния стадион в китайската столица, познато като "Птичето гнездо".

В последните 16 дни най-добрите зимни атлети на планетата се състезаваха в 15 различни спорта, в които си разпределиха общо 109 комплекта медали.

2871 състезатели от 91 страни бяха част от тези вълнуващи игри, които в крайна сметка завърщиха с най-голям успех за Норвегия.

Скандинавската страна завоюва 37 отличия, 16 от които златни, а след нея се наредиха Германия със своите 12 златни, както и страната домакин Китай с 9 отличия.

ГАЛЕРИЯ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Разбира се, по традиция закриващата церемонията отстъпваше по блясък от тази даваща старт на игрите, но домакините се бяха постарали и краят на игрите да е зрелищен.

За съжаление правилата в Китай и задължението всеки атлет да напусне страната до 72 часа след последното си състезание, направиха така, че парадът на нациите бе доста скромен откъм брой спортисти.

Снимка: Getty images

България също нямаше свой представител, макар нашият трибагреник да бе част от церемонията благодарение на човек от доброволците по организацията на игрите.

По традиция на церемонията по закриването бе и официалното награждаване на двете маратонски дисциплини в ски бягането - 30 км жени и 50 км мъже, което обаче заради тежките условия бе съкратено на 28,4 км.

Терезе Йохауг от Норвегия получи своето злато при дамите. Среброто бе за Джеси Дигинс от САЩ, а бронзът за Керту Нисканен от Финландия.

При мъжете златото бе за руснака Александър Болшунов. Неговият сънародник Иван Якимушкин взе среброто, а бронзът бе за Симен Крюгер от Норвегия.

Снимка: Getty images

И разбира се, след страхотен танц, в който 365 артисти оформиха върбова клонка - символът на приятелството в Китай, трябваше и да бъде предадена щафетата към следващата зимна Олимпиада.

Тя ще се проведе след четири години в Кортина д'Ампецо, където през 2026-а отново ще видим всички най-добри зимни атлети на планетата.

ГАЛЕРИЯ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images