Говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс заяви, че Олимпиада ще има при всички положения, независимо от обществените нагласи в Япония.

Малко повече от два месеца преди игрите, японците масово се обявиха против провеждането им заради излазащата от контрол ситуация с коронавируса в страната.

Правителството въведе доста строги мерки, а в Токио и още десетки градове на страната, се появиха плакати с призив за отмяна на игрите.

Още по-притеснителното е, че против Олимпиадата се обявиха и някои от най-известните в световен мащаб японски спортисти и популярни личности. Именно от тези спортисти се очакваше да са хората, които най-силно ще се застъпят за Олимпиадата, водени от желанието си да участват на най-голямото спортно събитие на родна земя.

Нищо подобно, а протестите дори превзеха онлайн пресконференцията на МОК. Докато говорителят на централата говореше пред журналистите, единият от тях извика доста силно:

"Никаква Олимпиада, не на Олимпиадата. Ние не искаме вашата Олимпиата. Нито в Лос Анджелис, нито в Токио, на нито едно място по света. Най-вече не ви искаме в Токио".

Япония е най-засегнатата страна в Източна Азия, като на фона на многото заразени, твърде малко местни биват ваксинирани.

В МОК обаче не са особено притеснени от ситауцията, а и изглежда, че второ поредно отлагане на игрите е немислимо.

"В непрестанен контакт сме с японското правителство. Вървим само напред и игри ще има на всяка цена.

Да, има леко увеличение на заразените и затягане на мерките, но ние следим ситуацията и ще се съобразим с тези въведени мерки. С оставащи 78 дни до началото, ние сме напълно отдадени на работата по организацията и вярваме, че ще се справим по един чудесен начин.

Донякъде разбирам притеснението на хората, влизам им в положение, но в крайна сметка тези игри ще са от полза и за тях", заяви говорителят на МОК.