Наоми Осака, най-добрата тенисистка на Япония, изрази мнение, че провеждането на Олимпиадата в Токио при настоящите обстоятелства вероятно не е най-добрата идея. Случаите на COVID-19 в столицата на страната набъбват, а малко повече от два месеца преди началото на Игрите, местните власти обявиха извънредно положение именно заради многото новозаразени.

По принцип Токио 2020 трябваше да се проведе миналото лято, но тогава разгорялата се пандемия осуети това и доведе до отлагането на най-голямото спортно събитие в света с една година.

Осака трябва да направи дебюта си на Олимпиада именно в родината си, но не е сигурна, че това би било правилен ход при сегашната ситуация.

"Аз съм спортист и разбира се, че първата ми мисъл би била, че искам да играят на Олимпиадата. Но като човек бих отчела, че сме в пандемия и ако хората не са здрави, ако не се чувстват сигурни, то това определено е повод за притеснение", коментира 23-годишната тенисистка, която е №2 в света.

"Нямам база за сравнение, защото никога не съм играла на Олимпиада. Ако не се случи тази година, ще бъда тъжна, защото да си олимпиец е чест. Ако провеждане при затворени врата би гарантирало здрваето на феновете, тогава съм "за", добави тя.

Най-добрият тенисист на Япония при мъжете, Кей Нишикори, също изрази подобно мнение.

"Тук не става дума за 100 души на едно място, както малко или много е ситуацията по време на турнирите, в които играем. Говорим за 10 000 спортисти в олимпийското село. Не е лесно, а като цяло моментната ситуация в страната е далеч от добра" , каза Нишикори, който е бронзов олимпийски медалист от Рио 2016.

"Има риск. Какво ще се случи, ако в олимпийското село има 100 случая? Или пък хиляди", попита още той.

Моментнат ситуация в страната доведе и до отмяна на планирано посещение на Томас Бах, президенъ на Международния олимпийски комитет.