Марк Селби е световен шампион по снукър за четвърти път в рамките само на 7 години, след като удържа във финала друга голяма фигура - Шон Мърфи.

Веселяка от Лестър спечели с 18:15 в препълнената зала "Крусибъл" и триумфално вдигна ръце, като не криеше емоциите си.

Мачът завърши след полунощ българско време в понеделник срещу вторник.

Голяма победа за Селби, който изживя три поредни разочарования на Световно първенство, губейки в първи кръг (2018-а), втори кръг (2019-а) и на полуфинал миналата година от Рони О`Съливън.

Сега нямаше какво да спре Селби, който е вече бетонира статута си като част от клуба на най-великите в снукъра с четири титли.

Седем има митичният Стивън Хендри, завърнал се наскоро в тура 11 години след отказването си, с по 6 са Рей Риърдън (последната е от 1978 г.), О`Съливън и Стийв Дейвис (последно пред 1989-а), а Джон Хигинс и Селби имат по 4.

Разбира се, говорим за ерата на този спорт след 1969-а, когато Световното първенство започва да се провежда във формат на директна елиминация. Преди нея Джо Дейвис има 15 титли до 1946-а, а Фред Дейвис и Джон Пулман са с по 8. А и в онези състезания са участвали единствено британци, докато днес първенството наистина е "световно".

Селби водеше с 14:11 преди последната сесия, като в нея записа блестящ фрейм с брейк от 120, задържайки на дистанция Мърфи, който също игра много силно.

Заедно със световната титла Веселяка от Лестър ще прибере и чек от 500 000 лири, колкото се полагат на победителя от наградния фонд.

Марк е на 37 години, като през този сезон на моменти отново изглежда направо недосегаем, както бе в един период от 2014-а до 2017-а, когато три пъти спечели този трофей и бе постоянен №1 в ранглистата на снукъра.

Особено паметна тогава бе световната му титла от 2016-а, спечелена в нощта, в която футболният Лестър Сити стана по приказен и невероятен начин шампион по футбол на Англия - триумф, обединил всички неутрални фенове по света. Марк, разбира се, е болен фен на този тим от неговия град, като двете титли съвпаднаха на онзи 2 май - пак нещо, което само спортът може да "режисира".

Селби има вече 20 големи титли в играта, като 9 от тях са в т.нар. Тройна корона - най-важните турнири. Само Дейвис, Хендри и О`Съливън са пред него, а Хигинс е равен по този показател.

Накратко - добре дошъл в клуба на легендите окончателно, ако и до тази сутрин това не бе ясно!

Снимка: AP/БТА