Токио 2020 ще е най-горещата Олимпиада в историята, след като японската служба за дългосрочни метеорологични прогнози обяви очакваните стойности. Най-голямото спортно събитие е догодина между 24 юли и 9 август, когато ще е пикът на ужасната комбинация от жега и влага, която нерядко в Япония е смъртоносна.

Или - казано по-конкретно, само в последните 2 години, за периода юли-август, в Токио са загинали 150 души, а в цялата страна - над 1000, със сърдечни проблеми. Повечето - предизвикани от изключително топлото и нетърпимо влажно време.

Олимпиадата можеше и да не е в този период от 2020-а и продължава да се коментира и критикува решението на организаторите да насрочат игрите за тогава. На първо място, те просто трябваше да се поучат от историята.

Игрите в Токио през 1964-а са през октомври

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Токио е домакин на летни игри през 1964-а, но тогава те се провеждат от 10 до 24 октомври. Първоначално са насрочени за септември, но дори това се вижда твърде рисковано за здравето на атлетите, та ги местят с месец по-късно.

През октомври температурите в Япония са далеч по-поносими. В последното десетилетие, стойностите за края на юли и началото на август често минават 30 градуса, нерядко комбинирани с такава влажност на въздуха, че по улиците хора търсят фонтани, поливат се с вода или намират алтернативен начин да се разхладят.

А тук говорим за състезания като маратонски бягания и т.н., в разгара на деня.

Оказва се, че първата и най-важна причина е американската телевизия. Да, невероятно, но - факт. Тоест - нейните милиарди долари.

Дик Паунд, който е дългогодишен член на Изпълкома на Международния олимпийски комитет, разкрива това. Той оглавява комисията за преговори за тв права на четири поредни летни игри от Атина 2004 до Рио 2016. И знае какво говори.

"Около 3/4 от оборота на МОК идват от телевизионните права - казва Паунд пред "Ню Йорк Таймс". - А половината от тези пари пък са от американската медия, която излъчва игрите - в случая това е NBC. За това и вече две десетилетия американският спортен календар влияе пряко на този на летните Олимпиади."

През октомври в САЩ в разгара си е краткият като продължителност, но магнетично привлекателен за зрителите сезон в Националната футболна лига. В бейзбола идва ред на плейофите от Мейджър лигата. Започва и надпреварата в НБА, макар и в първите си двубои от редовния сезон.

През юли и август в САЩ се играе само бейзбол, но още не са дошли ключовите двубои. И спортът по телевизията е ниша, която може да бъде запълнена със състезанията от Олимпиадата - от сутрин до вечер.

Последните игри, които излязоха извън тази рамка, бяха тези в Сидни през 2000 г. Те се проведоха в късните дни на септември, като остават и олимпийските състезания с най-ниска гледаемост сред американската аудитория за последните 4 десетилетия.

И това е обеца на ухото на МОК - без американските зрители и парите от NBC, ще е трудно...

Олимпийският комитет може да обясни и по-друг начин, разбира се. Виждате ли - игрите са рано през лятото и асовете от НБА могат да играят на баскетболния турнир. Да, но на всеки е ясно, че не това има основна тежест.

Куриозно, една от "дойните крави" в световния спорт от последните години - Катар, дори не успя да пребори олимпийската зависимост от американския телевизионен пазар. Доха бе кандидат за игрите през 2020-а, но отпадна, след като ясно заяви, че те могат да се проведат най-рано през октомври. След което хората от Азия на висок глас недоволстваха - "елиминираха ни заради американски телевизионен канал, а не с аргументи около организацията".

NBC държи правата за излъчване на летните игри до 2032 г. Компанията излезе с официално становище, след като Япония обяви своите притеснения заради климата и опасността за здравето на състезателите.

"Нашата цел е да доставим игрите до най-широка аудитория в САЩ", се казва в позицията на медията. Кратко и ясно.

"Всъщност, условията ще са приемливи", опита да замаже нещата човек от организационния комитет в Токио.

Дали?

През юли и август, потънал в маранята и влагата си, Токио е едно от най-неприятните места, особено за човек, който не се е адаптирал към него. Професор Масахиде Кимото, който преподава метеорология в Университета на Токио, обяснява: "Топлите ветрове от Юг, както и горещият въздух от морето правят града в тази част от годината изключително горещо и влажно място. А по времето на игрите ще е пикът на тези жеги."

"Това е като да седиш в сауната за около два месеца, без да излизаш", обяснява и Робърт Уайтинг, също преподавател в Университета, който живее в Токио от 15 години.

Организаторите взимат мерки, защото притесненията отекнаха и сред атлетите и делегациите.

Ще има специални палатки за охлаждане, не само по трасетата и обектите на игрите, но и край метростанциите. И за феновете, не само за атлетите. Ще се раздават и пакети с лед на всеки, който си е купил билет за състезание на открито.

Целият маршрут на маратона е с подменена настилка. Няма да е върху асфалт, а върху синтетично покритие, наречено Perfect Cool - с керамични елементи, които не позволяват нагряване. Те ще свалят температурата с около 10 градуса от тази, която иначе би награвяла краката на тичащите. Настилката няма да се използва никъде другаде.

Маратонът, както и още 5 дисциплини на игрите, ще започнат много рано сутринта - по изгрев слънце, когато се очаква все пак условията да са поносими. Така, както го направиха оргазинаторите на Световното първенство по лека атлетика в Доха миналата седмица - състезания стартираха на разсъмване или почти в полунощ, за да се избегне проблемът с климатичните условия.

Само за охлаждащите палатки, кметството на Токио е предвидило бюджет от 18,7 милиона долара.

Струва си парите - защото това, което Япония ще прибере от игрите, е в десетки пъти повече. А голям принос ще имат американските долари от NBC. Само тази компания е платила 7,75 милиарда долара за правата на игрите между 2020 и 2032 г.

В крайна сметка - който плаща... този лаф за музиката го знаем.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Facebook