Токио организира медиен ден за световните агенции, за да покаже на какъв етап е подготовката за игрите догодина. Олимпиадата в японската столица започва на 24 юли 2020-а, но от тази сутрин градът се готви със серия инициативи, които да отброят дните до старта.

Състезанията, събрани в Мини игри, които ще продължат до 24 юли, вече вървят на някои от съществуващите съоръжение за Олимпиадата.

Други, които са в процес на изграждане, бяха показани на света.

Олимпийското село, което е в квартала Харуми, е готово на над 80 процента. То ще е в ръкав върху малко пристанище, има собствен парк за спортистите край него и всички условия да е нещо като градче след игрите.

Разбира се, японците не смятат да оставят бели слонове след Олимпиадата, като апартаментите вече са разпродадени след края на събитието.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ТОКИО 2020, КАКТО ИЗГЛЕЖДАТ ДНЕС>>>

Инфраструктурата около New National Stadium е близо до завършения си вид

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Токио 2020 ще е различен от всичко досега в едно отношение. Голяма част от събитията ще са в центъра на града, в Сити-то. Седем от съоръженията са там.

Те не са нови, бяха част и от игрите през 1964 г., но са реновирани в годините. В плана на организаторите тази област на града е наречена Heritage Zone - тоест, Зона на наследството.

Там ще е обаче и Олимпийският стадион - изцяло нов, построен върху руините на съборения стар такъв, като 70 процента от материалите за него са екологично одобрени.

Нарекоха го "стадион в гората", защото е заобиколен от парк, а и самият той е с "горски произход" предвид дървения материал, използван в построяването му.

Около New National Stadium вече почти всичко е готово, а и самата арена е на последната права от строителните работи

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наоколо са още "Tokyo Metropolitan Gymnasium", както и залите за вдигане на тежести, джудо, карате и бокс.

Но състезанията са пръснати в общо цели 42 различни арени, зали и съоръжения, далеч повече от игрите в предишни години. За всеки отделен спорт има собствено място.

А надпреварите ще са общо 339 в 33 вида спорт.

Градът показа гимнастическия център, залата за волейбол, водния център... Токио е почти готов с арените на това, което ще се окаже най-градската, и едновременно с това най-зелената и екологично издържана Олимпиада.

New National Stadium

Снимка: AP/БТА

Тя ще струва около 25 милиарда долара като организация, инфраструктура и други разходи преди и около игрите. Но Япония вече обяви рекордните 3 милиарда долара само от първите, и то локални контракти за спонсорство. Продажби на билети, допълнителни партньорства, както и приносът към икономиката за нощувки, транспорт, забавления, не са калкулирани. А и обектите ще са функционални почти на 100 процента и след игрите.

С две думи - японците знаят как да го направят.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ТОКИО 2020, КАКТО ИЗГЛЕЖДАТ ДНЕС>>>

На места центъра на Токио е като строителна площадка, защото повечето арени за игрите са тук

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Tokyo Aquatics Center

Снимка: AP/БТА