Загиналият 18-годишен младеж при падналата в Пирин лавина днес е състезател от националния отбор на България по фрирайд. Трагичната случка се е разиграла след спускане в улеите под връх Тодорка. Става дума за една от младите спортни надежди с множество участия и награди от международни състезания на високо ниво.

В 11.35 ч. в спасителната служба е получен сигнал за лавина по улеите под връх Тодорка, с вероятност в нея да е попаднал човек. Пет минути по-късно трима спасители отиват на мястото, посочи дежурният в ПСС.

Загиналият сноубордист е на 18 години. Младежът бил с лавинна раница /еърбег/, която сработила, но не успяла да му помогне, защото се ударил в дърво и тя се пръснала, каза дежурният спасител.

Момчето било със свой приятел, който веднага се притекъл на помощ, но попадналият в лавината сноубордист вече бил починал.

За произшествието е информирана и полицията, съобщиха от ПСС-Банско.

В последните години фрийрайдът у нас се развива наистина бързо, като български представители редовно са част от реномирани състезания в чужбина, включително и Световния фрийрайд тур.

От Планинската спасителна служба потвърдиха за инцидента, а в акцията са участвали десетима души от отряда в Банско. Утре от ПСС ще дадат специална пресконференция във връзка с трагичната смърт на младия състезател.

Улеите на Тодорка са едно от най-популярните места за извънпистово каране у нас, а това не е единствената лавина, паднала в района днес. Един час преди фаталния инцидент е имало и друго снежно свличане, което за щастие се е разминало без жертви. 

Още вчера от ПСС-Банско са разпространили предупреждение в социалните мрежи, че опасността от лавини в Пирин, Рила и Витоша е изключително висока заради промените в атмосферните условия и силният вятър в последните дни, комбиниран с високите температури.