Джин Хаас разкри, че не спонсорира вече бившия пилот във Формула 1 Ромен Грожан, който се състезава в неговия отбор.

Французинът претърпя кошмарна катастрофа в Гран при на Бахрейн в края на миналия сезон, а сега кара в сериите IndyCar.

Грожан кара за "Хаас" в продължение на пет години, но не успя да завърши последната заради инцидента в Бахрейн, в който оцеля по чудо. Тогава болидът му се разцепи на две след взрив, а Грожан излезе от автомобила само с изгаряния.

Сега французинът се готви за живота си извън Формула 1, като в IndyCar ще кара за Дейл Койн Рейсинг. През тази седмица направи първите си тестове.

68-годишният Джин Хаас сподели, че Грожан отново е искал финансова помощ, но му е отказал, тъй като е против бързото му връщане му в състезателни условия.

"Пита ме дали ще го спонсорирам в IndyCar и в началото бях съгласен. Когато обаче стана катастрофата в Бахрейн, се радвах, че остана жив. За човек, чиято кола беше унищожена из основи, бях щастлив, че оцеля.

Той има съпруга и три деца, и му казах, че няма да му дам пари, за да се състезава пак и да се убие. Мисля, че той има нужда да е в дома си и да се грижи за семейството си.

Той се измъкна по чудо. Ако колата му се бе разцепила с разлика от няколко сантиметра, нямаше как да се измъкне и щеше да умре. Беше адски късметлия. Същото важи и за отбора. Не мога да си представя как щях да разговарям с вдовица и децата й. Така че му казах "стой си вкъщи, повече не мога да ти помогна".

Грожан е страхотен пилот. Има някои много силни дни и е равен с най-добрите. Обича да кара и това е неговият избор. Аз обаче не исках да съм част от неправилен избор. Чувствам се късметлия колкото него, че не загина. Това беше най-късметлийският ден в историята на отбора", заяви Хаас.