Отборът на "Алпин Рено" е готов да разбие един от дълго върлуващите митове, че моторните спортове на най-високо ниво за забранена територия за дамите.

Френският тим във Формула 1 стартира специална програма, с която вярва, че до 8 години е реалистично да видим жена на стартовата решетка, която да се състезава наравно с мъжете.

Директорът на тима Лоран Роси заяви, че няма начин една жена да не е способна да управлява болид на нивото на мъжете, като ще посвети своята кариера на разбиването на този мит.

Започващата програма вече няма да е само и единствено за момчета с мечта да станат пилоти, а ще има и квоти за момичета. Дори местата за дамите ще са повече.

Програмата е с продължителност от 8 години, като целта е професионалната подготовка на един състезател, който на 18-годишна възраст да бъде готов за най-високото ниво на моторните спортове.

Ветеранът Фернандо Алонсо, който е един от пилотите на "Алпин Рено" в момента, ще бъде използван като шаблон за разработване на програмата.

Цялата методика ще бъде изградена на база неговата кариера и неговият опит на двукратен шампион във Формула 1.

В последните години скептиците на идеята за жена във Формула 1 не се базират на прословутия уличен мит за проблемите на жените с шофирането, а са основани на физическите натоварвания, които всеки един пилот понася за едно състезание.

Експерти предричат, че това ще бъде непосилно за повечето жени, но от "Алпин Рено" са сигурно, че с правилна и дългогодишна подготовка, подобно нещо е възможно.

Несъмнено в близките години ще видим жена в болид на Формула 1, но големият въпрос е дали тя ще успее да бъде пълноценен пилот на стартовата решетка, или просто маркетинг трик на организаторите.