Сега или никога! Това е мотото Франк Лампард, Дидие Дрогба и компания. Това е последният шанс на силното поколение на Челси да спечели най-жадувания трофей от собственика на клуба Роман Абрамович.  "Сините" излизат в своя втори финал в Шампионската лига. Както преди четири години, те са аутсайдери във финала.

Разликата от финала в Москва и предстоящия в Мюнхен е, че играчите на Челси са помъдрели. Това те доказаха в полуфиналните сблъсъци срещу Барселона. Дрогба демонстрира качества на истински лидер и не изпусна по детински начин нервите си, както го правеше в последните години. Лампард изглежда преобразен при Роберто ди Матео и изживява своята втора младост. Челси в момента е сплотен колектив, който е готов да изкачи своя Еверест. Всички играчи, когато излязат на терена са като едно цяло.  

Челси е поставен в ъгъла, отново ще бъде в аутсайдерска позиция, защото Байерн е домакин на финала и ще има голямо предимство от подкрепата на своите фенове на "Алианц Арена". Челси обаче, именно в такива моменти е доказвал, че може да се превръща в един юмрук и да удря много болезнено. Със сигурност играчите, които ще излязат на терена в Мюнхен ще играят и за своя голям капитан Джон Тери, който си изкара изключително глупав червен картон срещу Барселона на "Ноу Камп".  

Следващият сезон на Челси зависи изключително много от финала в Мюнхен. Ако лондончани загубят, те ще играят през следващата кампания в Лига Европа, което със сигурност ще бъде тежък удар по амбициите на клуба и руския милиардер Роман Абрамович.   Дидие Дрогба и Франк Лампард излизат може би в последния си голям финал в своите футболни кариери. Двамата със сигурност ще бъдат пределно мобилизирани да спечелят трофея от Шампионската лига.

Баварците от своя страна имат огромно предимство на "Алианц Арена". Те са спечелили 14 от последните си 15 мача в еротурнирите на "Алианц Арена". Те също така могат да се похвалят с доста добри показатели в домакинските си мачове с отбори от Англия, като са записали 10 победи, 5 равенства и едва 1 загуба.

Ако тази вечер Байерн спечели титлата, това ще направи Юп Хайнкес 19-ият треньор, който има два трофея от турнира и едва четвъртият, който триумфира с два различни отбора след Жозе Моуриньо (Порто и Интер), Отмар Хитцфелд (Борусия Дортмунд и Байерн) и Ернст Хапел (Фейенорд и Хмбургер). Това е шести финален сблъсък между отбори от Германия и Англия в Шампионската лига (КЕШ), като до момента предимството е силно на страната на островитяните, които имат 5 успеха, срещу само един на германските тимове.

Статистиката е на страната на албионците и общо във всички турнири под егидата на УЕФА, като германските тимове имат едва 2 успеха в общо 10 финални мача срещу цели 8 на съперниците им от Англия. Днешният мач е четвърти случай, в който единият от отборите играе финал в Шампионската лига (КЕШ) на свой терен. Преди това Реал Мадрид и Интер вдигат титлата на своите "Сан Сиро" и "Сантиаго Бернабеу", докато Рома губи от Ливърпул на "Олимпико".

В Мюнхен до този момент са играни три финала на Купата на европейските шампиони и Шампионската лига по футбол. През 1979 г. Нотингам Форест печели срещу Малмьо ФФ, през 1993 г. Олимпик Марсилия срещу Милан и през 1997 г. Борусия Дортмунд срещу Ювентус. Нотингам, Олимпик Марсилия и Борусия Дортмунд печелят първия си трофей в Шампионската лига (КЕШ) в Мюнхен, а Челси ще се надява да затвърди този принцип.

Бъдещето на Челси е заложено до голяма степен в този финал. Една победа ще предначертае сигурност и стабилност в отбора и през следващия сезон, докато загубата ще гарантира сътресение и много проблеми.