Бербатов се присъедини към "Фулъм" миналото лято, и за периода до сега, бе изчислено, че без него, лондончани щяха да са в сериозна криза. Родната звезда е единственият играч на клуба с повече от пет попадения във Висшата лига за изминалата година, като приключи с 15.

"Бившият нападател на "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" успяваше да се отличи навсякъде, където игра досега, но никъде повече, отколкото успя да го стори във "Фулъм". Пред Стивън Сидуаел и Йоргос Карагунис, Берба така или иначе щеше да е звездата на вечерта, и той го доказа с лекота,“ пише анализът на Алистър Туидейл.

За желанието на Йол да доведе нов нападател, Туидейл предупреждава, че статистиката сочи противопоказност – Бербатов е вкарвал по 7.32 гола, когато е играл като самотен таран, и 6.95 върнат малко назад. За 26 мача като единствен нападател, той има 14 попадения и три асистенции. Като "десетка", Берба има шест мача и един гол в тях.

Заради техниката си и убийствените пасове, Бербатов би бил страхотен зад нападателя. Но това не е за доброто на отбора, продължава анализът.

"Фулъм" е спечелил 11 срещи през миналата кампания – 10 от тях са именно в тези 26 мача, в които Бербатов е бил централен нападател. В шестте срещи, в които Берба е играл заедно с Младен Петрич или Уго Родайега, "Фулъм" няма победа. Когато Бербатов е сам в атака, "Фулъм" печели средно по 1.54 точки от мачовете си, а когато е в халфовата линия – 0.5 точки.

Крайното заключение, след още разсъждения, е следното: Бербатов играе най-добре като таран, а "Фулъм" се представя най-добре, когато Бербатов играе добре. 'Котиджърс" са загубили само един от 14 мача, в които Берба е реализирал гол.

Класиране в горната половина на таблицата е постижимо като цяло – няма как да е иначе, когато Димитър Бербатов е в отбора, завършва Алистър Туидейл, цитиран от Гонг.

Мартин Йол: Само Бербатов не е достатъчен