Това се казва в доклад на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс". Според експертите на банката, шансовете на Бразилия да спечели финала на 13-и юли са 48,5 процента. Следват Аржентина и Германия като най-вероятни световни шампиони съответно с 14,1 и 11,4 проценти, съобщи БТА.

Прогнозата на банкерите е на базата на статистически модел, в който са анализирани 14000 официални мача от 1960-а година насам. Разбира се, едва ли е голяма изненада, че най-успешният отбор на Световните първенства е основен фаворит и на предстоящото първенство, на което е и домакин, пише в доклада, изготвен от главния икономист на банката Ян Хатциус, Свен-Яри Стеен и Дони Милър.

Но степента на бразилското предимство е поразително и много съвпада с нашия статистически модел, се добавя в увода на документа. В досегашните четири Световни първенства, проведени в Южна Америка, първите места са били печелени винаги от страни от региона.

Сегашните очаквания за финала на "Голдман Сакс" е резултат 3:1 за домакините на Мондиала. Прогнозата е по-детайлна и включва и резултатите от етапите преди това. Бразилия би трябвало да отстрани Холандия, Уругвай и Германия преди да стигне до мача за титлата.

Аржентинците пък би трябвало да елиминират по пътя си Еквадор, Португалия и Испания. Но моделът на Голдман Сакс не е съвсем точен. Така например на Мондиал'2010 прогнозите отново бяха за Бразилия, но кариоките отпаднаха по доста странен начин на четвъртфинал от Франция.

Прогнозите за крайна победа в Южна Африка бяха 26,6 прозента. Световният шампион Испания тогава получи подкрепа от 15,7 процента от статистиката.