Ренесансът и дълголетието на швейцареца обаче не са изключение в тура на ATP.

Оказва се, че в актуалната ранглиста, обновена в понеделник, 9 април, световният топ 100 съдържа 15 "старчета" над 34 години! Не говорим просто за хора, превалили 30-те, а за такива, които са на години, в които вече ги смятаме за "минало" в големия спорт. Основателна причина да се замислим.

Под номер 88 намираме най-възрастният от тях, 39-годишният Иво Карлович. Доктор Иво, както е наричан, не спира да мери сили с младоците.

Най-високо класиран, естествено, е Федерер - номер 2. На същите 36 години, които уж би следвало да тежат на Маестрото, са още:

Фелисиано Лопес, №31
Давид Ферер, №33
Паоло Лоренци, №57
Жулиен Бенето, №59.

Разравяме се още по-дълбоко из ранглистата и откриваме 35-годишния Михаил Южни на ръба на стотицата - под номер 96. Малко по-напред е печално известния за нас и всеки фен на Григор Димитров - Малик Джазири, който е на 34 г. и е 91-ви в световната ранглиста. Точно той неприятно изненада Гришо в Дубай още на старта на турнира. Андреас Сепи също е на 34 и е №62.

На същата възраст са още:

Жил Мюлер, №29
Филип Колшрайбер, №34
Фернандо Вердаско, №36
Гийермо Гарсия Лопес, №67
Йен Сун Лу, №86.

И още един куриоз. Преди 10 години, по същото време на 2008-а, през април, само трима играчи на възраст над 34 г. са били в топ 100 - Фабрис Санторо, Йонас Бьоркман и Анджей Павел.

Спортното дълголетие вероятно е свързано с по-модерни методи за възстановяване, защото календарът не е станал по-малко натоварен за топ играчите.

Причините не са една и две, но фактите са, че тези 15 старчета не се дават и опитват да останат част от елита.