Това се случи по време на предаване на открито на финала на Шампионската лига, предаде Франс прес.
 
Осмината мъже са заподозрени, че са предизвикали блъсканицата, като разпръснали лютив спрей сред хората, събрали се на градски площад.

Групата, която прилагала тази тактика, за да краде ценни вещи от зрителите, е била замесена и в няколко подобни престъпления по време на други събития на открито.
 
Разследването за непредумишлено убийство и причиняване на телесни повреди, което приключи вчера, засегна също кметицата на града Киара Апендино от  Движение "Пет звезди" и няколко служители, сред които бившият началник на нейния кабинет и полицейският комисар, който отговарял за поддържането на реда вечерта на 3 юни.
 
 
Много скоро след трагедията Апендино и екипът й бяха обвинени, че не са взели необходимите мерки за сигурност при организирането на подобно събитие. Пресата по-конкретно разкри липсата на план за спешна евакуация, както и че е имало твърде малко възможни изходи от площада.
 
Няколко минути преди края на мача между местния "Ювентус" и "Реал Мадрид" паника, провокирана от слухове за бомба, бързо се разпространила сред близо 20-те хиляди души, дошли да го гледат на огромен екран на площад "Сан Карло" в центъра на града.

При блъсканицата около 1500 души бяха ранени, а една жена на 38 години почина от раните си няколко дни по-късно. /Габриела Големанска/