До момента Рафа води с 5:3 победи (във финалите от Шлема), а общата статистика е 16:8, отново за испанеца.

"Щастлив съм, че ще играя срещу Федерер, защото винаги е чест да се изправиш срещу най-великия играч в историята. Мачовете срещу него винаги са нещо специално", сподели Надал на пресконференция преди финала.

"Знам, че трябва да играя на възможно най-високо ниво, за да имам шанс да го победя. Той е фантастичен играч. След победата си над Джокович той ще излезе на корта много уверен", каза още световният номер 1.

"Винаги е специално да се изправиш срещу Рафа във финал на "Ролан Гарос". Надявах се този финал да стане факт. След като победих Новак получих шанс да играя в мача за титлата и ще се възползвам от него", сподели от своя страна Федерер.

Странно или не, Надал и Федерер ще се изправят във финал на турнир от Големия шлем за първи път от Australian Open 2009, когато испанецът се наложи в 5 сета.

Двубоят днес ще бъде техен четвърти финал на "Ролан Гарос". В предишните три победител излизаше Надал (2006-2008). В последния случай (2008) Федерер записа най-тежката загуба от 1997-ма година насам във финал в Париж - 6:1, 6:3, 6:0.

"Въпреки всички загуби от Рафа тук никога не съм спирал да вярвам, че ще мога да спечеля титлата в Париж. Именно затова триумфът от 2009-та година остава един от най-сладките за цялата ми кариера. Сега имам още един шанс да спечеля титлата тук и знам, че трябва да играя страхотно, за да мога да триумфирам", сподели още Федерер, цитиран от ТопСпорт.

29-годишният Федерер е на прага на своята 17-та титла от Големия шлем и първа след Australian Open 2010, където той надви на финала Анди Мъри (Великобритания).

25-годинишният Рафаел Надал е на прага да изравни рекорда на легендата Бьорн Борг и да стане едва вторият човек в историята, който е печелил 6 пъти титлата от "Ролан Гарос". Испанецът има актив от 44 победи и 1 загуба в Париж.

Двубоят за Рафаел Надал ще има ключово значение за първото място в ранглистата. Ако Рафа спечели финала, то той ще остане на върха. В противен случай от понеделник лидер в ранглистата ще бъде Новак Джокович.