Макар и още да не е станал шампион, макар и да е минал през големия съперник Левски, той е обожаван от футболисти и запалянковци на "Българска армия". От четвъртък сутрин от Радуканов се очаква да заиграе главна роля във филма "ЦСКА - шампион".

- Каква е за вас разликата от старта на пролетния полусезон преди 6 месеца и сега?

- Очакванията са различни. Когато започнахме годината, около мен виждах песимистични лица. Предвиждаха ни черно бъдеще предвид тежката програма. Но напук на всички ЦСКА направи много добри неща през пролетта. В Анталия дадох интервю за "Труд", в което цитирах Жозе Моуриньо. Ще го направя пак:
"Ако те е страх, не излизаш на терена!" Мен не ме беше страх и с труда на всички в ЦСКА изпълнихме целите. Питате за разликата сега - няма разлика! Знам, че се очаква много, и ще работя с цялото си сърце за това.

- Отдавна ЦСКА не е завършвал селекцията още в началото на подготовката. Доволен ли сте от новите попълнения?

- Да, защото всички, които искахме, ги взехме. Опитните трябва да вдигнат класата. Младите са за бъдещето на ЦСКА. От тях зависи да направят голямата крачка. Да разберат, че са в отбор № 1 на България.

- Как футболист от ранга на Янис Зику склони да дойде в ЦСКА?

- Използвахме ситуацията. Тимишоара имаше финансови проблеми и ние първи му се обадихме. Условията му са добри. Футболист като Зику иска да играе в клуб с амбиции. Затова и първите му думи на разговора бяха за Лига Европа.

- Преди година Павел Дочев каза, че не е гледал футболистите, които идват. Ръководството попита ли ви за новите?

- Това е добър момент да спрем всички спекулации и интриги. Всички нови са обсъждани на разговори между мен и ръководството. Търсим човек на още един пост, но нека да го оставим засега на нашата маса. Надявам се да изберем точния футболист и феновете на ЦСКА да бъдат доволни.

- За кой футболист казвате на ръководството: "Не се продава!"?

- Ако от мен зависи, за всички от пролетния полусезон. Но как си представяте да дойде добра оферта за някого и аз да кажа: "Ще седиш тук!" Нямам моралното право. Съзнавам желанието на всеки да играе в голям европейски отбор. Дано моите футболисти станат толкова добри в ЦСКА, че да ги искат наистина най-големите. За мен ще е удоволствие да ги гледам после по телевизията.

- В ЦСКА има вечен конфликт - между чужденци и българи. Как го разрешихте и възможно ли е новите да не бъдат приети?

- Няма понятие "българи чужденци"! Вършиш ли си работата, никой няма да каже лоша дума. Без значение дали си българин или чужденец. Кажа ли, че не е имало проблем, ще ме наречете лъжец. Преодолявам пречките с разговори и работа. Ще дам примери. Зику вкарва гол във всеки мач и побеждаваме, всички са щастливи, вземат премии и никой няма да е срещу него. Или ако Иван Караджов спаси невъзможни ситуации и победим, ще е супер. Името и паспортът не играят.

- Кое ви е по-трудно - да сте треньор или психолог? Колко часа разговаряте с футболистите?

- Днес треньорът е много повече психолог. За футбол отговаряме цял екип. Не мога да определя колко време ми отнемат разговорите. Мисля, че успях да убедя всеки кое е правилно - за него самия и за колектива. Резултатите са налице.

- Преди половин година целта беше място в евротурнирите и Купата на България. Взехте изпита с "отличен". Сега е ред на титлата. Готов ли сте за мисията?

- Още когато ме назначиха миналата есен знаех каква е целта. Титла, купа, добро представяне в Европа. Шансовете ни за първото място миналия сезон бяха илюзорни. Каруцата се беше обърнала, трябваше да я изправим. Имаше минимален шанс за второто място. Но най-важното беше, че взехме купата и през парадната врата влязохме в Лига Европа. Съзнавам, че всички очакват ЦСКА да е шампион. Аз всеки ден работя за тази мисия.

- Следите ли конкуренцията?

- Да, връщам се от тренировката на Лудогорец.

- Никой друг треньор на ЦСКА не е обикалял стадионите, включително "Герена", да гледа мачове...

- Искам да видя как работят другите. Как се развиват, какво интересно правят на терена. Футболът не е война и аз не отивам като маскиран шпионин на врага. Влизам през централния вход, сядам на мястото си. На терена сме съперници. Нищо повече. Иска ми се да имам шанс да гледам тренировки на големи специалисти за седмица или две. Но на този етап е изключено заради ангажиментите ми.

- Пролетта ЦСКА игра атрактивно и нападателно. Така ли ще е и сега?

- Да, стремим се да вървим по този път.

- Не е ли странно бивш защитник да залага толкова много на атаката?

- Не съм се замислял. На мен не ми е странно. Винаги съм харесвал атакуващия футбол. А и в един отбор, който залага на атаката, няма само нападатели, нали?

- Треньор на ЦСКА е един от най-ветровитите постове. Страх ли ви е от вятъра?

- Мисля ли постоянно какво ще се случи утре, дали ще загубя следващия мач, със сигурност вятърът скоро ще ме отвее. Затова работя всеки ден с огромно желание да направя нещата по-добри. Дали успявам, резултатите показват. Много добре знам, че не подписах доживотен договор с ЦСКА.

- Как приемате обръщението "българския Моуриньо"?

- За мен това са само две думи. Искам да ме сравняват с Моуриньо, но само когато постигна дори една малка частичка от неговите резултати. А не защото съм започнал като преводач.

- От кого се научихте най-много?

- В треньорската ми кариера от Йоан Андоне. Иначе от Аспарух Никодимов, който ме доведе в ЦСКА.

- Какво всъщност променихте в ЦСКА?

- Да няма разединение. Още хан Кубрат е казал, че разцеплението не води към нищо добро. В ЦСКА има велики футболисти от много поколения. Важното е да не се караме, а да работим в името на емблемата, която ни е създала.

- Кой спомен ви е по-скъп - голът срещу Ювентус или 5:0 с Левски срещу ЦСКА?

- Голът е най-скъпият спомен в кариерата ми. Можеш да вкараш на всеки у нас, можеш да победиш с голям резултат всеки тук. Но да отбележиш срещу велик отбор като Ювентус... Как бих могъл да го сравня с друго? Гордея се, че съм част от онзи мач през 1994-а.

- Какво си говорихте с Георги Иванов, когато бяхте заедно на треньорски курс?

- Обикновени неща за футбола и живота. Играли сме заедно, познаваме се от 14 години и можем да си кажем всичко. Нали преди малко ви казах, че ние не сме врагове. Няма с Гонзо да хванем мечове и да се бием до смърт. Напротив, ще бъдем достойни съперници в едно шоу пред хиляди хора.

- Коя е офертата, която не сте могли да откажете?

- Да стана треньор на ЦСКА.

- На Коледа си пожелахте да бъдете треньор на ЦСКА и през 2011-а. Намислихте ли пожеланието за следващата?

- Нека първо да съм треньор на Коледа. Ако това е така и ако ме поканите пак за интервю в началото на 2012 г., обещавам да ви кажа какво съм си пожелал.