Както се знае, преди повече от месец от ведомството на Свилен Нейков обявиха обществен дебат за създаването на нов, по-модерен и актуален закон за спорта.

Предложения трябваше да се приемат до 20 август, но заради интереса в последно време срокът бе удължен и все още желаещите могат да споделят идеите си на e-mail: [email protected].

Казусът с Михайлов обаче най-вероятно ще трябва да се съгласува и със световната федерация ФИФА, откъдето не толерират абсолютно никаква намеса на държавата в местните футболни централи. Мандатността би означавало всеки шеф на федерация да може да се избира максимум 2 пъти за по 4 или 5 години, което автоматично означава, че на следващите избори за шеф на БФС трябва да бъде избран нов президент.

Отделно има идеи МФВС да наложи единен модел за устав на федерациите, за да няма несъответствия между тях и законите в страната. Друга не по-малко интересна идея, наред с належащата вече нужда от облекчения за спонсорите в спорта, е да се въведе праг на дневните възнаграждения за членове на оргкомитети, съдии и други длъжностни лица, заети в организацията на международни спортни прояви у нас. Така се цели да се избегнат изплащаните хонорари в размер на десетки хиляди лева, а в същото време да се представят искания за финансиране от държавата поради липса на средства.

Единствено председателят на федерацията по борба Валентин Йорданов пък се е сетил за бъдещата реализация на елитните спортисти, като предлага те да бъдат назначавани в различни ведомства със спортна насоченост след края на кариерата си. Сред идеите за професионалните атлети има и такива за регламентиране на правата и задълженията им в закона за спорта, като им се осигуряват и заплащане, бонуси, внасят им се осигуровки и т.н.
Има и предложения за категоризация на спортисти, треньори, спортни организации и обекти според различни критерии.

Друга интересна идея пък е обсъждането и гласуването на 4-годишна програма за спорт от Народното събрание след всяка олимпиада до следващата такава. За възникналите спорове в спортните среди пък би могъл да се грижи Арбитраж към МФВС.

Отделно юрист предлага управлението на спортни обекти да не се извършва от търговски дружества, както е в момента от Национална спортна база и др., а НСБ да стане държавно предприятие, което да не разпределя печалба, но да има право на държавна субсидия.

За ученическия спорт се предлага да се върне задължителното обучение по плуване в 3-ти клас, както и всички часове по физическо да се водят от дипломирани специалисти.

Според друга идея пък държавата може да се погрижи за здравето на подрастващите, осигурявайки за безплатно ползване на басейн, стадион по лека атлетика и зала за гимнастика във всеки град с население над 200 000 човека.

От МФВС поясниха, че в средата на септември ще се срещнат с всички, дали своите предложения за закона за спорта, а до 14 октомври те ще бъдат обработени от юристи в проектозакон, предаде Novsport.