"Червените" съдят хал­фа за неправомерно според тях прекратяване на дого­вора, а Левски, че го е подтикнал да го направи. Искът е за обезщетение от 150 000 евро, като той е към играча, а "сините" са соли­дарно отговорни за плаща­нето му.

Жалбата бе подадена още в началото на 2009-та, а след около 2-годишно затишие ФИФА да­де ход на делото през тази пролет.

Да Коща започна сезон 2008/2009 като футболист на ЦСКА. Той обаче раз­трогна с "червените" и под­писа с Левски. Това стана след специално проведено по-рано от предвиденото заседание на арбитража. Претенциите на Да Коща бяха за забавени плаща­ния. От ЦСКА твърдяха, че всъщност става въпрос само за една заплата, и то без да е изтекъл окончателно срокът за нейната дължимост. Освен това по­ртугалецът бил получил реална покана да прибере парите си, на която не се отзовал.

При пристигането си на ле­тище София в началото на 2009 г. Да Коща бе чакан от бодигард. След това той бе закаран да подпише догово­ра си със "сините".

От ЦСКА искат в жалбата си освен финансова санкция и наказания за футболиста и Левски. Те са Да Коща да не играе 6 месеца, а клубът да няма право да купува и прода­ва в 2 трансферни прозореца.

Решението на ФИФА по казуса с португалеца, който за последно риташе в родина­та си за Ещорил, се очаква да излезе до 2 седмици, предаде Novsport.