Две футболни фланелки на колосите Христо Стоичков и Красимир Балъков бяха продадени на благотворителен търг във Велико Търново за общо 12 000 лева. А сумата ще бъде инвестирана в построяването на паметник на друг великан на родния футбол, който за съжаление си отиде от този свят прекалено рано - Трифон Иванов.

Фланелката на Камата бе купена за 7000 лева, а тази на гениалната десетка - за 5000 лева. И двете бяхя закупени от един и същ човек, а освен тях на търга бе разиграна футболна топка с автографите на Стоичков, Балъков, Бончо Генчев, Пламен Николов, Илиян Киряков и Георги Василев.

Друг фен я закупи за сумата от 2000 лева.

Стоичков, Балъков, Генчев и Гочето разказаха спомени за Туньо и отново се обявиха в подкрепа на инициативата за издигане на негов паметник пред стадиона във Велико Търново.

"Когато дойде в София Трифон каза, че идва да стане шампион на България. И още на следващата година стана. Беше много сърцат, винаги усмихнат и готов винаги да помогне", върна се назад във времето Ицо, който бе един от най-близките хора на Железния.

"Той беше истински мъжкар и брутално добър футболист, железен защитник", каза Бончо Генчев.

"Трифка, ти си не само в нашите сърца. Ти ще останеш завинаги в историята на европейския и на световния футбол. С Трифчо минаха целите ми младежки години. Единственото, което можем да направим сега е да се сещаме за него. Той трябва да остане идол за нашите млади таланти", пък бяха думите на Балъков.

Дъщерята на Трифон, Марина, също присъства на търга и изказа благодарността си към всички негови приятели и съотборници, чиято подкрепа усеща непрестанно.

Инициаторите на идеята за издигане на паметник Георги Радев и Александър Карачолев обявиха, че за целта са необходими около 40 000 лева. Той ще бъде от бронз, а височината му ще е около 2 метра. Проектът е на варненски скулптор, а фигурата ще бъде отлята в Пазарджик. Малко по-късно, от сцената беше съобщено, че кметът на Велико Търново Даниел Панов и Общината са заявили готовността си да дадат разрешение за издигането на паметника на избрано за целта място.