Английските клубове се готвят за бунт, който може да се окаже повратен момент в историята на Висшата лига.

Ливърпул и Тотнъм са два от водещите отбори в страната, които открито се обявиха срещу наложените компенсации от медиите, притежаващи правата за телевизионни излъчвания на мачовете.

Те възлизат на около 400 милиона евро за цялата лига, като всеки от тимовете в т.нар. Голяма шестица ще плати по около 37 милиона евро - повече от половината сума. Вероятно това е и една от причините Манчестър Юнайтед да обяви изтеглянето на спешен заем от близо 160 милиона лири, което се случи в сряда. Клубът иска да поеме такъв тип непредвидени разходи при кризата, която очевидно ще удари и най-мощните финансово отбори.

Очаква се, че и останалите клубове са на същото мнение, въпреки че още няма коментар от тях. Среща днес ще изясни позициите на отборите, но и на телевизионните гиганти Sky и Bt Sport, за да се разбере как ще продължат отношенията помежду им.

Телевизионните права на Висшата лига са най-скъпите в света, като клубовете делят суми от близо милиард на сезон. Сега компенсациите дойдоха заради пропуснатия "продукт" - между март и юни мачове няма и правата реално не работят за притежателите им. Клубовете претендират, че това се случва не по тяхна вина и заплашват да отнесат въпроса в международни съдебни дела.

Смята се, че предводител на бунта е Том Уърнър, президентът на Ливърпул. Той ще говори от името на 20-те клуба днес, когато във видеосреща ще представи позицията на отборите срещу тази на телевизиите.

В Англия се планират по 5 мача на ден след рестарта, като 90 процента от оставащите 92 двубоя ще са по неплатени за зрителите канали. Клубовете са на мнение, че огромният интерес, който се генерира футболът със завръщането, ще покрие загубите на медиите от близо 3 месеца пауза.

Медийният съветник на Висшата лига Дейвид Коган заяви открито, че ако не бъдат платени компенсациите в пълния им размер, може да се стигне до криза с телевизионните права от следващия сезон.

"Защо ще им е на Sky и BT Sport да дават нови 5 милиарда лири за следващия пакет от 3 сезона, ако имат насреща некоректен партньор?", запита експертът.

Това би довело до интерес от компании извън Великобритания за правата, но - вероятно - при много по-ниски финансови условия.