Красимир Балъков е изпратил списък с условията си, за да стане национален селекционер на България. Големият плеймейкър на златния ни тим от 90-те години е почти сигурният нов треньор, след като Петър Хубчев се оттегли от 1 май.

Преговорите между специалиста и БФС са на финалната права, като финансови разминавания няма. Балъков иска гаранции за дългосрочно сътрудничество, докато засега от централата клонят към договор само до пролетта на 2020-а, когато са плейофите в Лигата на нациите.

Те ще са последен шанс за достигане до Евро 2020, ако бъде изпуснат "първия влак" - квалификациите. Вероятно от футболния съюз кроят планове да премислят въпроса със селекционера, ако бъде пропусната и втората възможност с плейофите през март догодина.

Балъков иска да гледа по-напред като перспектива. Иначе наставникът на Етър е готов и с изисквания за екипа си, в който ще влезе настоящият му помощник в Етър Станислав Генчев, както и анализатор.

Много вероятно е прибавянето към щаба на Димитър Иванков като треньор на вратарите, след като досега тази функция изпълняваше Армен Амбарцумян, който си тръгва заедно с целия екип на Петър Хубчев.

Очаква се Хубчев да поеме Левски, а бившият вратар с прякор Армандо да тръгне с него и в това предизвикателство.

Едно от важните и деликатни условия, по които още върви комуникация и разговори между Балъков и БФС, е искането на специалиста за по-голяма автономност при взимането на решения. Както и дистанцираност от "външно влияние" и ненамеса в подготвянето на отбора преди мачове.

Вероятно бъдещият селекционер има притеснения от евентуалното присъствие на хора с ръководни постове в администрацията на централата при разрешаването на спортно-технически казуси. Не един бивш треньор на националния отбор намекна или открито говори за намеса на шефове от БФС в отношенията с играчи и тяхно негативно влияние върху отбора.

Официално Балъков се очаква да бъде назначен на поста на 15 май, сряда, когато ще е извънредното заседание на Изпълкома на БФС.

Ако се стигне до разминаване, което е малко вероятно, план В за селекционер може да се окаже проблем. Най-късно около 19 май трябва да бъдат пратени повиквателните на легионерите за мачовете с Чехия и Косово (7 и 10 юни). А за да се случи това, трябва да има кой да определи състава...

Все пак като резервен вариант може да се прибегне до Георги Донков, който досега бе помощник на Хубчев и познава отбора отвътре, но само за двата юнски мача от евроквалификациите.

Не и като постоянен и дългосрочен селекционер.

Снимка: Bulphoto