Голям ден ни чака на Евро 2024 днес, като два мача ще дадат всички отговори в група В, наричана "група на смъртта" преди турнирът да започне.

Програмата

22:00 часа Албания - Испания (Дюселдорф) - Диема, Диема спорт 3

22:00 часа Хърватия - Италия (Лайпциг) - БНТ 1, БНТ 3.

Какво видяхме дотук?

Испания е с две победи, при това убедителни - 3:0 срещу Хърватия и 1:0 над Италия. Това вероятно е и отборът, показал най-силен футбол на първенството в първата му фаза.

Италия спечели с обрат срещу Албания - 2:1, но после бе надиграна от испанците (0:1).

Хърватия загуби тежко от Ла Роха, а после изпусна преднината си в добавеното време и направи 2:2 с Албания.

Така Испания води с 6 точки, Италия има 3, Хърватия и Албания са с по 1, но третите в света са последни в групата заради по-лоша голова разлика.

Кой за какво играе?

Испания е в осминафиналите, а и не може да бъде изместена от първото място. Така че напълно вероятно е селекционерът Луис де ла Фуенте да направи промени и да даде минути на хора, играли малко дотук на турнира.

Албания търси победа, която до голяма степен гарантира класиране за осминафиналите.

С четири точки тимът може дори да е втори в групата. Това ще се случи ако Хърватия бие Италия, а головата разлика остане в полза на албанците. Сега тя е -1 за тях срещу -3 на хърватите. При такъв сценарий отпада "скуадра адзура", която ще остане четвърта с три точки.

Това е картинката в Дюселдорф.

А в Лайпциг имаме "мъртва хватка", в която един от третите в света Хърватия или европейският шампион Италия е вероятно да да каже сбогом на турнира.

Италианците знаят, че точка би следвало да им стигне за място в следващия кръг, дори като трети в групата (ако Албания бие с повече от един гол Испания). Загуба обаче ги обрича на мъчително очакване испанците да не загубят, а после и така да се наредят нещата в останалите групи, че да няма повече от 3 отбора на третите места с над 3 т. актив.

Което изглежда вероятно. Три точки би следвало да стигнат на "скуадрата", стига да запази третото място.

За Хърватия сметките са прости - трябва победа. Ремито оставя илюзорни шансове, защото е почти сигурно, че две точки и голова разлика от минус 3 няма как да стигнат на този тим да е сред четирите най-добри трети.

Това ще е големият сблъсък на вечерта. Детайлите са много важни, а един гол може да се окаже решаващ.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО