ФИФА подготвя съдебен иск към Сеп Блатер и Мишел Платини, който ще е в размер на около 2 милиона швейцарски франка.

Това са парите, които според обвинението от 2015 г., разтърсило футболи и довело до сваляне на двамата от ръководните им постове във ФИФА и УЕФА - съответно, са платени на Платини през 2011-а като "подарък" от хората на Блатер. Това бе основното нарушение, намерено от Етичната комисия при разследването.

Съдебният иск вече е готов, като той ще изиска от Блатер и Платини да възстановят сумата, тъй като тя наистина не може да бъде проследена или намерена нито в банковите сметки на УЕФА, нито в тези на ФИФА. Ако такова плащане е извършено, то сумата е отишла направо в джоба на френската легенда.

Същевременно Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на Платини, който опитваше да докаже, че плащането не е по договор и това са лични пари.

Французинът стигна и до Европейския съд по човешките права, за да търси реабилитация на името си. Неговото отлъчване от футбола за 4 години изтече миналия месец. И там тече проверка, както и евентуално ще има дело.

А разследването на швейцарските органи продължава срещу Блатер и Платини за криминално деяние и присвояване на пари в особено големи размери.

Няма още процес, нито пък оформен обвинителен акт, но Платини бе викан на разпит тази есен и той продължи близо 9 часа.

Сега идва и ходът на ФИФА, която отделно си иска парите и ще стигне до съд, вероятно в Париж, за да спечели юридически правото двамата бивши босове да ги върнат.