Германският клуб Кьолн обяви, че трима души в клуба са дали положителен резултат на тестове за Covid-19, след като от 9 дни отборите в Бундеслигата се завърнаха към нормални тренировки.

Но клубът подчерта, че заниманията няма да бъдат спирани - тримата ще бъдат пратени у дома в 14-дневна карантина.

В четвъртък всички играчи, треньори и хората, които се завърнаха към работата си на базата на клуба, са били тествани. Позитивните резултати са три, но в Кьолн има притеснения, че при следващото тестване след седмица, може да има повече случаи на заразени. Не се уточнява дали положителните тестове са на играчи или на служители.

Бундеслигата продължава да настоява, че рестарирането на сезона е възможно до 16 май, въпреки че случаят в Кьолн внася известни колебания.

Все пак се очаква това да е първото подновено първенство от големите в Европа, като най-късно на 23 май в Германия да има мачове.

Професор Тим Майер, който е начело на щаба за справяне с пандемията в страната, обяви:

"В постоянен контакт сме с всеки от клубовете и сме убедени, че сме осигурили точните планове за играчите да тренират и да се подготвят в пълна сигурност.

Данните от футболните отбори се разглеждат ежедневно и решението за подновяване на мачовете ще се вземе на база тази информация съвсем скоро."

Хорст Хелд, който е изпълнителен директор на Кьолн, призна, че не е притеснен от положителните тестове:

"Мерките, които бяха препоръчани на всички клубове, се оказват много ефективни. Ясно беше, че няма как да имаме изцяло негативни резултати на тестовете, такива ще има и в други отбори.

Но това са отделни казуси, на които ще се търси индивидуално решение. Общата картина е, че мерките работят и тренировките вървят нормално."