Родният футболен гранд ЦСКА е поредният клуб, който открито се обяви против новия законопроект на Валери Симеонов. Всъщност става дума за планирано изменение и допълнение на Закона за хазарта, номер 054-01-50, внесено в Народното събрание на 04.06.2020 г. от депутата

Готвените от него ограничения върху хазартния бизнес ще засегнат сериозно родния футбол, защото спонсор на почти всеки тим в елита е именно хазартна компания. Както и генерален спонсор на самото първенство, което дори носи името на такава - Efbet Лига.

Към групата несъгласни се присъедини официално и ЦСКА, като чрез отворено писмо на официалния си сайт, "червените" категорично обявиха позицията си против приемането на този закон.

Преди дни Наско Сираков, новият силен човек в "Левски" подчерта същата позиция относно законопроекта.

На официалната си страница, шампионът "Лудогорец" се обяви за преосмисляне на текстовете, като написа: "Ако промените бъдат приети, това поставя под угроза съществуването на много клубове в България".

Клубовете Етър, Дунав, Ботев и Локомотив (Пд) също писмено декларираха несъгласие.

Освен това на сайта си днес ЦСКА потвърди, че по законен път е потърсил правата за своята емблема. Причината е в нераглемнтираното използване на логото на 31-кратните шампиони от страна на новака в елита ЦСКА 1948.

Ето и отвореното писмо от страна на ЦСКА, публикувано без редакторска намеса:

"Уважаеми армейци и приятели на спорта,

Обръщаме се към цялата общественост във връзка с подготвените промени в хазартния бизнес, като изразяваме нашето мнение, че представения законопроект ще се отрази изключително неблагоприятно на пазара на труда, националния бюджет и отчисленията, които отиват за българския спорт.

С навлизането на невиждана икономическа криза след пандемията, запазването на работни места, плащането на такси и данъци към бюджета и подпомагането на спорта, са от изключително важно значение.

Ние като отговорен клуб и данъкоплатец сме много доволни от сътрудничеството с "УИНБЕТ". Една почтена и толерантна компания, която е символ на коректност и загриженост към родния спорт. "УИНБЕТ" има производство, което се котира в над 100 страни по света, което е и отлична реклама за изнемощялата ни икономика и позитивен имидж за страната ни като цяло.

Наясно сме , че в този бизнес има и "гнила ябълка" с актове за 330 милиона лева - откраднати пари от българския бюджет, в това число и от коректните данъкоплатци. Това не значи обаче, че трябва да се ограничи цялата индустрия с този закон.

От тук изниква и страннния въпрос: защо акционерите на тази "гнила ябълка" продължават да ни облъчват и поучават всеки ден от най-големите български електронни и печатни медии? И кога българските институции ще положат усилия да се възстановят тези липсващи пари? Защото, както се вижда, с тези огромни финансови средства се организират политически проекти, незаконно се присвоява името и емблемата на друг клуб, та дори с тези ресурси се спонсорира и създават зависимости в цял футболен шампионат.

В заключение, отговаряме на хилядите писма и запитвания , получени в клуба от нашите привърженици, че ръководството на ЦСКА по законен начин, през българския съд и с уведомяване на прокуратурата, е потърсило правата си за нерегламентираното използване на името и емблемата на клуба."