Италия се класира за европейското първенство в Германия, където ще защитава титлата си, но това не се случи без полемика. В 93-ата минута на нулевото равенство срещу Украйна в Леверкузен снощи, в наказателното поле на "адзурите" се разигра доста спорна ситуация, която според мнозина заслужаваше да завърши с дузпа в полза на украинците.

Олександър Зубков подаде към Михайло Мудрик, който отигра топката, а след това закъсняло влизане на Брайън Кристанте го прати на земята. Оскъдните повторения показаха, че контакт между двамата по-скоро е имало, но в телевизионното предаване така и не видяхме ситуацията повече пъти, а съдията Хил Мансано не посочи бялата точка.

Той не получи сигнал и от ВАР, също ръководен от испанци в този мач - Мартинес Мунуера и Дел Серо Гранде, като така срещата продължи и няколко минути по-късно Италия официално се класира за Евро 2024.

От лагера на Украйна коментираха ситуацията, а ето и какво каза селекционерът Серхий Ребров:

"ВАР решава за това, а не ние. Съдията на терен не получи сигнал, за да добие яснота какво е станалo. За мен това си беше дузпа, но все пак има ВАР, който реши, че няма смисъл да занимава главния съдия", заяви той.

Ако се бе стигнало до удар от бялата точка и той бе точен, то победата щеше да изпрати украинците директно напред за сметка на европейските шампиони.

В Италия пък обърнаха повече внимание на представянето на своите, отколкото на противоречивата ситуация.

Водещото издание "Гадзета дело спорт" излезе със заглавие - "Спалети е шампион, а ние се превръщаме в истински отбор".

Определено доста силно твърдение, особено предвид това, че настоящите първенци на континента трябваше да чакат до последния кръг, за да узаконят класирането си.

Групата бе спечелена от Англия с 20 точки, а италианците са втори с 14, колкото има и Украйна. Двата тима са с равни показатели като мачове, но головата разлика на "скуадрата" е по-добра, a също така директната среща помежду им по-рано в квалификациите в Милано бе спечелена от италианците с 2:1.