Каталунското издание "Mundo Deportivo" извади на бял свят копие от факса, с който Меси е поискал да напусне Барселона преди година.

Аржентинският гений вече не е част от каталунците и носи екипа на ПСЖ, но от факса става ясно, че той е търсил изход от "Камп Ноу" още преди година.

Преди няколко седмица напускането му на Барса бе прието като голяма изненада, а самият арентинец със сълзи на очи призна, че не е очаквал подобен развой и не е бил готов да напусне клуба, където премина цялата му професионална кариерата.

Причината бе, че заради финансовите си трудности, Барселона нямаше как да предложи нов договор на Меси и същевременно да спази правилата за финансов феърплей.

Но преди година именно Меси е бил този, който е искал да напусне.

Тогава той е опитал да активира клауза в договора си, според която година преди изтичането му, той има право да напусне клуба без никакви претенци и обезщетения.

Нещо, което медиите в Испания твърдяха, но до този момент така и феновете не бяха убедени, дали е абсолютната истина.

Планът на Меси обаче бе провален от пандемията, защото сезонът приключи преди три месеца по-късно от планираното, което не му даде да прекрати договора си спрямо заложената в контракта дата.

Ето и какво пише в публикувания факс от Меси към клуба:

"Скъпи, г-н Бартомеу,

В съответствие с клауза 3.1 от договора, който беше сключен на 25 ноември 2017 г., заявявам желанието си да прекратя трудовия си контракт на 30 август 2020 г.

Разбирам, че срокът за правото на едностранно прекратяване на договор без посочване на причина трябва да се тълкува в съответствие с изключителните обстоятелства на сезон 2019/2020. Става дума за режим на извънредно положение и форсмажорни обстоятелства, възникнали вследствие на пандемията от коронавирус. Заради тези обстоятелства сезон 2019/2020 приключи вчера", посочва Меси в бюрофакса, като добавя, че за Барселона сезонът на практика е завършил на 15 август, когато той и съотборниците му са се завърнали в каталунската столица, след като са били елиминарани (от Пари Сен Жермен - б.р.) от Шампионската лига на 14 август.

"При всички случаи, в рамките на 10 дни след края на сезона, изпълнявайки разпоредбите, посочени в клауза 3.1. от договора, която трябва да се тълкува в съответствие с изключителните обстоятелства на сезон 2019/2020, упражнявам правото си да прекратя договора, като това влиза в сила на 30 август 2020 г., отчитайки последствията посочени в гореспоменатата клауза 3.1.

Искрено ваш,

Лионел Андрес Меси".