Клубовете в Англия съвсем очаквано не са особено щастливи от случващото се в Нюкасъл и влизането в клуба на Саудитски инвестиционен фонд.

Състоянието на фонда е оценявано на над 250 милиарда долара, което е повече от това на всички собственици на 19-те клуба от Висшата лига взети заедно.

Очакванията са Нюкасъл да се превърне в следващия суперклуб по примера на Манчестър Сити и ПСЖ, а противнците на "свраките" са опитали да попречат на сделката.

Инициатор на протеста е собственикът на Тотнъм - Даниел Леви. Негови водещи съмищленици са шефовете на Ливърпул, Манчестъ Юнайтед и Арсенал, а заявена подкрепа има и от останалите тимове в лигата.

Водещото питане на клубовете е защо никой от тях не е бил уведомен за развитието на сделката за закупуването на Нюкасъл, която вече се провали преди година.

Изведнъж изненадващо за всички тя стана факт, а средстава, които саудитците са готови да налеят в Северна Англия са стряскащи.

Първоначално сделката пропадна , защото имаше съмнения, че всъщност държавата Саудитска Арабия ще контролира Нюкасъл. Явно в послдните месеци представителите на фона са успели да убедят шефовете на Висшата лига, че фондът е дистанциран от самата държава, макар да е управлявам от принца Мохамед Бин Салман.

Към шефовете на английския футбол веднага заваляха оплаквания свързани с навлзиането на саудитски пари във футбола, заради всичките критики, които арабскатастрана понася за правата на жените.

Въпреки запитванията и протестите на клубовете, от Висшата лига са заявили, че сделката вече е факт и е твърдо късно тя да бъде стопирана по какъвто и да е начин.

Очевидно в Англия има притеснение, защото евентуалните милиони, които ще потекат към Нюкасъл съвсем ще преразпределят съотношението на силите във футбола на Острова.