Инцидентите около стадиона помрачиха празника от финала на Шампионската лига в Париж. Както е ясно, началото на големия мач в събота вечерта между Ливърпул и Реал (Мадрид) бе отложено с половин час заради сблъсъци между английски фенове и местната полиция.

Стигна се до физически сблъсъци и дори до употреба на сълзотворен газ. Покрай хулиганите обаче пострадаха и много невинни, които просто се редяха на опашка, за да влязат на стадиона.

Сред тях бе и бременната съпруга на Марвин Матип - брат на защитника на Ливърпул Жоел Матип. Той се оплака в Туитър, че на жената й е прилошало и е трябвало да потърси помощ в заведение край стадиона.

От поста му не става ясно дали двамата все пак са успели да влязат на трибуните.

Много медии пък разпространиха ужасяващи кадри на повръщащи от сълзотворния газ деца и възрастни. Пострадалите лежат на земята, докато около тях настава паника. "Екип" публикува разказ на родител на 8-годишно момче.

"Просто стояхме на опашката и чакахме реда си. Изведнъж затвориха входа и започнаха да пръскат със сълзотворен газ по нас. Беше кошмарно, двамата започнахме да се давим и да повръщаме. Вместо на стадиона, ние се озовахме в болницата", разказва запалянкото.

Снимка: Getty images

От Ливърпул протестираха бурно срещу действията на местната полиция. От клуба настояват, че използването на сълзотворен газ изобщо не е било необходимо.

Обвиненията към организаторите са, че са заключили някои от входовете към стадиона, което е причинило хаос и прескачане на огради, заради което се стигна до сблъсъците с полицията.

Getty Images

"Това е огромно петно върху футбола, ужасяващо е" - изригна английската легенда Гари Линекер.

Местната полиция обаче контрира, че употребата на сила е дошла след опит на стотици англичани да нахлуят на стадиона без билети.

На разпространени в нета видеа се вижда как те прескачат 3-метровите огради и финтират охраната на стадиона, като някои от тях все пак са арестувани.

От УЕФА обявиха, че ще разследват инцидентите край стадиона. Евроцентралата обаче към момента е на мнение, че местната полиция няма вина за грозните сцени, които са предизвикани от английската агитка.

Над 100 000 фенове на Ливърпул се изсипаха в Париж, като едва 19 000 от тях имаха билети за финала с Реал, който техният тим в крайна сметка загуби с 0:1.

Снимка: Getty images