Лудогорец се измъчи с черногорския Сутиеска (Никшич), но победи с 2:0 на старта на европейската си авантюра по пътя към групите в Шампионската лига в първи мач от първата квалификация.

Чак в 74-ата минута бе съборена стената от съперникови играчи пред вратата, като центриране от корнер хвана неподготвени гостите, топката изненада и вратаря Владо Гилиен, който я изпусна в краката на Алекс Сантана. Бразилецът от 2 метра не можеше да сбърка.

В добавеното време Каули свали топката в краката на аржентинеца Матиас Тисера и той успокои българския шампион - два гола аванс преди реванша в Черна гора след седмица.

Като за първи официален мач през сезона, обяснимо шампионът на България изглеждаше не в оптимално състояние. Играта не вървеше гладко, а положенията бяха малко. Гостите пък напълно се бяха прибрали в отбрана и дори не опитваха някаква изненадваща атака в търсене на гол.

През цялата първа част само два пъти Гилиен бе разтревожен - шут на Пиерос Сотириу от пряк свободен го принуди да спасява, а Доминик Янков не успя от добра позиция да уцели вратата.

След паузата Лудогорец вдигна оборотите, но гостите се бранеха добре и увереността им се повишаваше с времето, през което не допускаха гол.

Разбира се, всякакъв изход, освен победа на Разград, щеше да е сензация. Сравнението между двата тима е лесно - съставът на българския първенец е оценяван на над 30 милиона евро, а този на черногорския - на около четири.

Една от големите звезди на Сутиеска е българинът Юлиан Ненов, който у нас играеше в тимовете си като флангови играч, а тази вечер, малко куриозно за нас, се оказа на върха на атаката като деветка.

Никога в историята тим от тази държава не е елиминирал наш представител, което едва ли ще се случи и сега. Най-вероятно Лудогорец ще спечели и реванша на 12 юли.

И ако шампионите очаквано преминат това препятствие, във втория предварителен кръг на Шампионската лига ги чака победителят от сблъсъка на ирландския Шамрок и малтийския Хибърниънс.