Докато Европа и Южна Америка са запленени от континенталните си футболни надпревари, то в Азия стремително напредват напредват към заключитлените етапи на квалификациите за Мондиал 2026.

Началните етапи от квалификациите в Азия започнаха още през миналата година, а два от тях вече преминаха, за да бъде изтеглен днес жребият за третата фаза.

Предвид увеличението на отборите на Мондиал 2026, Азия ще получи рекордните осем отбора, които директно си осигуряват място на Световното.

Шест от тях ще станат ясни след изиграването на десетте кръга от тази трета фаза, до която достигнаха 18 тима. Те са разпределени в три групи по шест отбора, като след жребия вече става ясно, че ще има екзотично присъствие на Мондиала.

Пример е Група "В", където ако приемем, че фаворитът Южна Корея няма да има проблем с класирането на 11-о поредно първенство, то другата директна квота ще отиде за един измежду Ирак, Палестина, Оман, Йордания и Кувейт.

В Група "А" в солидна позиция за първо историческо класиране са отбори като Узбекистан и ОАЕ, докато най-тежка изглежда Група "С", където място намериха три участника от последния Мондиал.

Ето и трите групи:

"А": Иран, Катар, Узбекистан, ОАЕ, Киргизстан, Северна Корея

"В": Южна Корея, Ирак, Йордания, Оман, Палестина, Кувейт

"С": Япония, Австралия, Саудитска Арабия, Бахрейн, Китай, Индонезия.

Първите два тима от всяка група отиват директно на Мондиал 2026.

Третите и четвъртите отбори от групите - общо 6 тима, ще бъдат разпределени в две групи от по три тима, където през октомври 2025-а ще определят седмият и осмият участник на Мондиала от Азия.