Националите на България са договорили сериозни премии, ако успеят да се класират за Евро 2020. Споразумението на отбора и треньорското ръководство с шефовете на БФС е сключено в часовете преди мача с Черна гора на 22 март, завършил 1:1.

В преговорите са участвали лидерите на тима, начело с капитана Ивелин Попов и вратаря Николай Михайлов. От другата страна е бил президентът на БФС и баща на стража на отбора - Борислав Михайлов.

Договорената сума е 3 милиона евро, като най-голямата порция от нея е заделена за треньорския щаб. Петър Хубчев, който в момента е селекционер, също е присъствал на преговорите.

Парите за екипа му са твърди, докато останалите ще се разпределят при класиране между играчите според минутите и мачовете, които са изиграли. Това би могло да се окаже достатъчно изкушаващ стимул за треньора да остане на поста си, въпреки че продължава да е актуален вариантът да напусне в посока Левски.

Футболният съюз е преценил добре ситуацията и неслучайно обещава внушителната сума. Тя ще дойде от гарантираните близо 9 милиона евро, които ще бъдат изплатени от УЕФА на всяка федерация, която стигне до финалите на Евро 2020.

След първите два мача сме с 2 т. на второ място, но тепърва предстоят още 6 двубоя. През юни гостуваме на Чехия и приемаме Косово, през септември играем в Лондон с Англия, октомври ни среща с Черна гора навън и Англия у дома, а на 17 ноември завършваме битките с домакинство на Чехия.

България има добри шансове да стигне до втория шанс чрез плейофи, дори ако не успее да заеме едно от първите две места в групата от квалификациите.

По рейтинг отборът ни е 29-и в Лигата на нациите, като в своята Дивизия С е 5-и.

Класиране през цикъла на квалификациите на един измежду Шотландия, Сърбия, Норвегия или Финландия ще значи, че заемаме неговото място в плейофа в нашата дивизия и ще се борим с останалите от споменатите съперници.

Ако и четирите тима на първите четири позиции останат извън местата за класиране в квалификациите, много е вероятно България да бъде изтеглена напред в друг плейофен поток от четири тима, но там съперниците ще са от по-сериозна класа.