Българският национален отбор по минифутбол попадна в трудна група на предстоящото Евро 2024, което ще се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина. "Лъвовете" са водачи на група Е, където ще спорят с отборите на Сърбия, Португалия и Грузия. Два от тези противници - грузинците и португалците, излязоха от групите си на Мондиал 2023 в ОАЕ.

Грузия впечатли всички, след като с пълен актив оглави групата си, надигравайки тогавашния актуален първенец на планетата Мексико. Тимът отпадна на елиминациите с дузпи от домакина ОАЕ, но показа своята класа. България и Грузия се срещнаха и на предходното Европейско първенство, като тогава българският тим спечели с 2:0.

Португалия също излезе от групата си в ОАЕ, завършвайки на второ място след бронзовия медалист Унгария. После беше съперник на Азербайджан, а азерите спечелиха, за да си срещнат българите на четвъртфинала след това и в последствие да спечелят и титлата. Сърбия отпадна с трето място в същата група като Португалия, но сега идва с обновен състав с няколко нови лица.

Селекционерът на България и треньор номер едно в мини футбола за 2023 г. Николай Михов даде своите първи впечатления за жребия за Евро 2024 в Босна и Херцеговина, като се съгласи с мнението, че групата е по-сложна от тази на Мондиала в ОАЕ.

"Изключително равностойна група. По мои наблюдения всички отбори в нея използват похвати от футзала. Грузия надгради много от последния ни мач с тях, когато ги победихме. Португалците са една загадка, могат да дойдат с всякакъв състав и да са конкурентен отбор. Азербайджан ги победи с 4:1, но мачът не бе лесен за азерите. Сърбите изглеждат по-приемлив жребий на фона на последните резултати, но и това не трябва да ни заблуждава. Те винаги са имали голям избор от състезатели", заяви Михов.

Нашият национален отбор се събира на лагер между 12 и 14 април в Бояна, като Михов ще работи по-скоро върху синхрона в състава, а не конкретно върху съперниците ни. Предстоят и няколко официални контролни мача през май, които да ни подготвят за Сараево.

"Ще се концентрираме върху нещата в нашия състав. Какво можем да подобрим, какво хубаво да развием още. Няма да работим специално за съперниците ни от групата", добави той.