Президентът на УЕФА Александър Чеферин отхвърли всякакви намеци, че е лобирал за връщането на руските клубове и национален отбор в календара на европейския футбол от следващия сезон.

В интервю наскоро словенецът призна, че "сърцето му кърви" от това, че трябва да се налагат санкции и заслужили отбори като Спартак, Зенит и ЦСКА (Москва) да не играят на сцената, но също така "сърцето му кърви" и за случващото се в Украйна.

Днес, на конгреса на УЕФА, на който бе преизбран с нов четиригодишен мандат, Чеферин заяви:

"Не сме обсъждали казуса с руските отбори. Не е имало среща по този повод и не се планира.

Знам за призивите от МОК, знам и за отделни решения на други спортове. Личното ми мнение, е че не мисля, че можем да върнем руснаците във футбола поне, докато вървят военни действия в Украйна.

Не смятам, че това е възможно и ще се приеме от останалите ни страни-членове."

В същото време УЕФА обяви, че Беларус няма да понесе санкции и клубовете, както и националният тим, ще продължат да се състезават в надпреварите на европейската централа.

Пред делегатите Чеферин говори отново и за ситуацията със Суперлигата, която е основна тема на изказванията му напоследък.

"Тези хора обясняват, че искат да спасят футбола - каза словенският адвокат, който ръководи европейската игра. - Те са като вълкът от "Червената шапчица". Преобразили са се като бабата, но са готови да ви изядат. Разбира се, ние не сме глупаци и разбираме какво става.

Това е цинизъм. Егоизъм, алчност и създаване на изключително опасен картел в сърцето на футбола. Няма да го позволим."