На специална среща в Солун между спортните министри и представителите на футболните федерации на България, Гърция, Сърбия и Румъния, бе подписан официално Меморандум за учредяване на съвместен организационен комитет.

Той ще има за цел да подготви официалната балканска кандидатура за Евро 2028 или Мондиал 2030.

По време на разговора бяха обсъдени основните аспекти, свързани с подготовката на общата кандидатура. Около 70% от подготовката е свързана със спортната инфраструктура във всяка от четирите страни.

Освен заявената политическа подкрепа от страна на всички, след официалното стартиране на подготовката трябва да има сериозни гаранции, че нито една държава няма да се откаже до завършване на процеса - без значение от политическата ситуация в нея.

"Вярвам, че обществото успя да приеме идеята за обща кандидатура за престижен спортен форум, защото това е шанс да направим нещо добро за Балканите, нещо историческо - което ще помогне изключително много за развитието на региона", заяви Красен Кралев.

Боби Михайлов коментира, че прогресът в преговорите е виден и все повече се приближаваме към официализирането на партньорството между България, Румъния, Гърция и Сърбия. "Партньорството между нашите четири държави е от фундаментално значение за развитието на спорта в региона и за приятелските отношения между четирите държави", каза той.